Bal arısı kolonilerinin bakımı ve beslenmesiyle birlikte arı ürünleri elde ederek zirai kazanç sağlanılan meslek olan arıcılık, günümüzde popülerliğini sürdürmektedir. Bu işi yapan kişilere arıcı denir. Kendi başına arılı kovan hazırlama, ana arı, oğul arı ve arı ürünleri üretmek konusunda, dahası arı kolonisinin bakımı, beslenmesi ve arıcılık için gerekli ekipmanların bakım ve onarım işlemlerini yapma becerisine sahip kişilere arıcı demek daha doğru olacaktır.
Arıcılığın amacı en çok bal üretiminin gerçekleşeceği yöntemleri belirleyip bu doğrultuda ilerlemektir. Arıcılar yalnızca bal değil, polen, propolis, arı sütü ve arı zehri gibi ürünleri de elde edebilmektedir.
Arıcılık Nasıl Yapılır?
Arıcılık nasıl yapılır sorusunun cevabını bulmak için gerekli araştırmaların yapılması gerekmektedir. Bu konuda yalnızca tek bir kaynaktan yararlanmak yerine, birçok kaynaktan organik ve ekolojik arıcılık gibi kavramları da öğrenmek gereklidir. Bu konuda çeşitli kurslar, kitaplar ve internet sayfalarından yardım alabilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli nokta, arıların da birer canlı olduğudur. Kolonilerindeki fertleri ve bu kolonilerin yaşam düzenini öğrenmeden arıcılığa başlamamalısınız.
Arıcılığa başlamanın ilk yolu boş bir kovan satın alıp, arıcılık yapacağınız bölgede oğul arı arama çalışmalarına başlamaktır. Bunu yapmanız mümkün değil ise arılı bir kovan satın alabilirsiniz. Yapmış olduğunuz araştırmalara rağmen kendinizi bu konuda yeterli görmüyorsanız, güçlü arılara ve kaliteli bir koloniye sahip arıcılara danışıp onlardan satın alabilirsiniz. Başarısız olabilme ihtimalini göz önünde bulundurarak en fazla 3 arı kovanı ile bu işe başlamalısınız.
Acemiliğinizi attıktan sonra, etik kurallarınıza en uygun şekilde ilerleyerek kovan sayınızı arttırabilirsiniz. Kuracağınız kolonide arıları tanımak önemlidir. Dişi arı, erkek arı ve ana arıyı tanıyabilme becerisini fotoğraflarına bakarak kazanabilirsiniz. Arıcılığı kimler yapamaz sorusunun cevabı ise oldukça kolaydır. Arıdan korkanlar ve en önemlisi arı sokmasına karşı alerjisi olan bu iş için ne yazık ki uygun değildir. Yalnızca maddi değil aynı zamanda hobi olarak da yapılan bu iş, alerjisi olanlar için bir eziyete dönüşebilir.
Gerekli Malzemeler
Her işte olduğu gibi bu meslek dalında da farklı ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Arıcılık malzemeleri ve bu iş için gerekli alet edevat bulunduracağınız çalışma alanı gelmektedir. Kullanacağınız malzemeleri güneş ve yağmurdan korumanız gerekmektedir. Güneş ve yağmur araçlarınızın çabuk eskimesine neden olacaktır. Daha sonra en önemli aracınız arılar için bir kovan olacaktır.
İşe başlarken ihtiyacınız olacak en önemli ekipmanlar;
- göğüs kısmında fermuar olan bir maske,
- krom kaplama paslanmaz körük,
- paslanmaz çelikten el demiri,
- kauçuk kaplama eldiven,
- çerçeveleri tutmanızı sağlayacak arıcı maşası vegürgen ağacından imal edilen, at yelesi kullanılarak yapılan fırçadır. Fırça, bal hasadı ve koloni kontrolleri için gerekli olacaktır.
- Arıcılıkta deneyim kazandıkça malzeme çeşitliliğiniz de artacaktır.