Atatürk’ün “Yurt’ta sulh, cihanda sulh” sözünü açıklayan bir kompozisyon yazınız.
Atatürk “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözü ile toplumların huzur ve mutluluk içinde yaşamasının temellerini atmıştır adeta.. Barış istemektedir Atatürk bu sözünde, yurt içinde ve yurt dışında her zaman yer yerde barış istemektedir. Çünkü barış sayesinde insanlar mutluluğa erecek, huzurlu olacak ve gerek bilim gerekse diğer alanlarda barış sayesinde ilerleme kaydedilecektir.
Mustafa Kemal Atatürk, savaş yıllarının acısını anlatmaktadır bize bu sözüyle, savaşın içinden çıkan ve Gazi sıfatıyla ülkemize birbirinden önemli zaferler yaşayan Mustafa Kemal Atatürk bu sözünde savaşta öksüz kalan çocukların dramını, kimsesiz kalan çocukların akan gözyaşlarını anlatmak istemiştir belki de bu yüzden barışın egemen olduğu bir dünya arzulamıştır.
Ancak milli mücadele kuvvetlerini arkamıza alarak düşman askerlerine karşı başlattığımız savaş bir gerekliliğin hatta zorunluluğun getirdiği bir savaştır, yani biz bu savaşı başlatmasaydık eğer düşman askerleri ülkemizi esir alacak ve daha vahim sonuçlar ortaya çıkacak hatta vatan toprakları elden gidecekti. Bu yüzden bu dönemi büyük ölçüde yaşayan ve savaşın içinden çıkan bir kimlik olarak Atatürk, Yurtta Sulh, Cihanda Söz diyerek barışı arzuladığını kelimelere dökmektedir.
Atatürk’ün bu sözü dönemin dış politikasına da yansımıştır, Atatürk dış politikada komşu ülkelerle barışçıl ilişkiler yürütmeyi amaçlamış ve başarmıştır.