BÜTÜNLEŞMENİN BAŞLANGICI
2,Dünya savaşı sonra ortam, Avrupa’da yıkım, Avrupa’nın ekonomik ve siyasi açıdan güvenlik ihtiyacı, soğuk savaş ortamı.
Bu dönemde avruoa, savaş sonrası durumuyla güç dengesi merkezi olmaktan çıkmıştır.
Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği iki kutup olarak ortaya çıkmış ve çevrelerinde etki çemberleri oluşturarak, soğuk savaş ortamının en güçlü şekilde yaşandığı bir ortamın temel aktörleri haline gelmişlerdir. (Nato ve Varşova paktı’nın kurulması bu etki çemberlerinin önemli göstergeleridir.)
Savaştan sonra Doğu Avrupa ülkelerinde komünist yönetimler oluşturulmuştur.
Bu tehlike Avrupa devletlerinin birleşmelerinde önemli etkenlerden biri olmuştur.
2,Dünya savaşından en büyük güç olarak çıkmış olan ABD; savaşın kötü etkilerini taşıyan Avrupa’ya bazı yardımlar yapmıştır.
Amerikan Başkanı Truman’ı adıyla anılan Truman doktrini (1947) bu dönemde ortaya konmuştur.
Sovyetlerin doğrudan tehdidi altındaki Türkiye ve Yunanistan’a askeri yardımı öngeren Truman Doktrini ve Ekonomik bakımdan son derece zayıf durumda olan ve böylece Sovyetlerin komünizm propagandasına açık halen gelen Avrupa ülkeleri ekonomilerini düzeltmek amacıyla verilen Marshall Yardımı’da Avrupa’nın bütünleşmesinde araç oldular.
Bu dönemde açık bir bütünleşme fikri olmasa bile, Batı Avrupa ülkeleri Marshall Planı’nın yürütülebilmesi için gerekli düzenlemeyi oluşturdular.
Böylece 1948’de Marshall yardımlarının düzenlenmesi için Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (Organisation for European Economic Cooperation OEEC) kuruldu. Bu kuruluş sonra OECD adını almıştır. (Organisation for European Economic Cooperation and Development)
Avrupa’da siyasi alanda ve savunma konusunda işbirliğini sağlayan diğer adımlar;
1949’da Avrupa Konseyi’nin kurulması (Council of Europe).
4 Nisan 1949 Nato’nun kuruluşu.