Ayılar Neden Kış Uykusuna Yatar

0
770
Ayılar Neden Kış Uykusuna Yatar

Ayılar neden kış uykusuna yatar. Kısaca ayılar daha az yiyecekle bahara kadar hayatta kalabilmek için kış uykusuna yatarlar. Kış uykusu sırasında , ayılar metabolizma hızlarını büyük ölçüde azaltırlar ve tüm metabolik süreçlerini yavaşlatırlar, böylece metabolizma ve hareket için enerji tüketmezler. Bununla birlikte, metabolizmaları  sincapların veya diğer kemirgenlerin aksine kış uykusu sırasında olduğu gibi tam olarak yavaşlamamaktadır, bu yüzden ayıların kış uykusu aslında tam bir uyku değildir.

kutup-ayisi

Yaz döneminde birikmiş yağ rezervlerini tüketirler ve yazın bahardan çok daha az uyurlar. Kış aylarında vücut ağırlığının% 30’unu kaybederler. Bazal metabolizma düzeyi büyük ölçüde azalır, protein metabolizması azalır, nabız ve solunum gibi tüm süreçler yavaşlar. Ayılar, doğal olarak, kış uykusunda yemek yemezler, idrara çıkmazlar ve sadece ilkbaharda, baharla birlikte terk etmeye başladıklarında, yavaş yavaş bu süreçleri adım adım başlatırlar.

Ayılar kış uykusundayken kemik gelişimleri büyümeye devam eder ayrıca kürkleri de gelişir. Doğaları gereği tüm kışı yemek yemeden geçirebilirler. Kış uykusu sırasında çok farklı bir fizyolojiye sahiptirler ve sonra, baharda neredeyse bütün fizyolojileri değişir.

kutup-ayisi
Kutup ayılarının hepsi solaktır.

Ayılar kış mevsiminde kış uykusunu yaşıyorlar, çünkü kış aylarında ihtiyaç duydukları bitkisel yiyecekler yok. Yazları enerji ihtiyaçlarının bir çok kısmını bitkilerden sağlarlar. Sanılanın aksine az miktarda  küçük memeliler kuşları ve yumurtalarını ve böcekleri yiyerek beslenirler. Diğer alt türlerin aksine, Kamçatka boz ayılarının ana besin maddesi, salmonid ailesinin balıklarıdır.

Ayılar 5-6 ay uyuyor ve ilk çim olduğunda ilkbaharda aniden uyanmaya başlıyorlar.ilk yetişkin erkekler, daha sonra bekar kadın ve genç bireyler ve son – emzirilen yavrular (Nisan-Mayıs civarında). Kamçatka’da, bazı büyük erkekler kış uykusuna yatamazlar, çünkü balıklar kış mevsiminde de tüm yıl boyunca ortaya çıkar, bu yüzden uyumayı başaramazlar, ancak beslenmeye devam ederler.

Ayılar
Ayılar

Kışın ayıların yaşamında önemli bir olay yaşanır: Yavruların kış uykusu sırasında doğanları çok büyük tehlikelerle karşı karşıya kalırlar. Genellikle Ocak-Şubat aylarında, nadiren Aralık sonunda doğarlar. Yavrular 300-400 gram ağırlığında bulunabilirler. Bu küöük yavrular diğer yırtıcılar için çok açık hedeflerdir.

Önceki MakaleEn İyi Çalışma Yöntemleri
Sonraki MakaleNeden Beygir Gücü Denir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz