Bakterilerde Üreme Hakkında Bilgi, Konu Anlatımı

0
218

Bakterilerde Üreme Hakkında Bilgi, kısaca konu anlatımı ve özellikleri ile ilgili geniş bilgi, eşeyli üreme, eşeysiz üreme

Bakterilerde Üreme

Eşeysiz Üreme

• Bakteriler; sıcaklık, su ve yeterli besin gibi uygun ortam şartlarının bulunduğu ortamlarda her 20 dakikada bir geometrik diziler halinde çoğalırlar.
• Her defasında her bir bakteriden iki yeni bakteri hücresi meydana gelir.
• Eğer, doğal şartlar ve artık maddeler pek çoğunun ölümüne sebep olmasaydı, dünyayı 24 saatte doldurur ve diğer canlılara yaşama alanı bırakmazlardı.
• Bakteriler bulundukları ortamdaki suyu ve besini tüketirken toksik maddeleri de ortama bıraktıklarından kendi yaşama alanlarını da sınırlandırmış olurlar.

Eşeyli Üreme:

Bakterilerde eşeyli üreme konju-gasyon adı da verilen sitoplazma aktanmıyla olur. Bu¬rada yeni bir birey meydana gelmez. Ancak genetik çeşitlilik sağlanır.
Konjugasyon:
• Aynı tür iki bakteri yan yana gelir.
• Aralarında geçici bir sitoplazma köprüsü kurulur.
• Buradan iki bakteri arasında kalıtım maddesi yani DNA alış verişi gerçekleşir.
• Daha sonra bu iki bakteri birbirinden ayrılırlar.
•Artık bakterilerin genetik yapısı daha farklıdır, buna rekombinasyon adı verilir.

Transformasyon:

Bazı bakteriler, kendi türünden olan ölmüş bakterilerin DNA’larını stoplazmalarına alabilirler. Kapsülsüz pnömokokların kapsüllü hale gelmelerinde olduğu gibi.

Transdüksyon:

Bakteriyofajlar, bir bakteriden al dıkları kalıtım materyalini başka bakterilere aşılayabilirler.

Endospor ve Kist Oluşumu:

Bakterilerde üreme dışında diğer bir önemli olay¬da endospor veya kist oluşturmalarıdır. Bu olay bir üreme şekli olmayıp kötü ortam şartlarına karşı bir uyum şeklidir. Ancak bu tür elverişsiz şartlarda bazı bakteriler etraflarını bir örtü ile kaplarlar. Buna spor adı verilir. Şartlar uygun hale döndüğünde endospor yeniden açılarak bakteriyi faaliyete geçirir.

Sterilizasyon:

Endospor meydana getiren bakteriler 100 °C’deki sıcaklıklarda bile kolay kolay ölmezler. Bunları öldürebilmek için sterilizasyon gibi bazı özel yöntemler uygulanır. Burada bakteriler 1 atmosfer basınç altında, 120 °C’nin üzerinde, 15-20 dakika bekletilerek öldürülür.

Pastörizasyon:

Bazı besin maddelerini mikroplardan arındırmak için uygulanır, örneğin süt içindeki proteinlerin yüksek sıcaklıkta yapıları denatüre olur yani bozulur. Bu nedenle kaynatılmazlar. Belli bir sıcaklığa kadar ısıtıp aniden soğutulurlar. Bu ani sıcaklık değişimi şoka ne¬den olur ve bakteriler ölür. Buna pastörizasyon denir. Yine pek çok kimyasal madde (90 ° lik alkol, antiseptikler, formol) ve bazı ilaçlar bakteri öldürücü olarak kullanılabilir.

Önceki MakaleOsmaniye Korkut Ata Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuru Şartları, Koşulları
Sonraki MakaleBakterilerin Hayvanlara Benzer Yönleri Nelerdir, Maddeler Halinde Kısaca Bilgi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz