Bankaya girmeyi düşünen üniversite mezunları için faydalı bir kaynak olmasını amaçlıyorum ve sizlerle bu yazıda bankaların mülakat sınavında sordukları mülakat sınav sorularını ve cevaplarını paylaşmak istiyorum değerli okurlar.
Bankaya girmeyi düşünüyorsanız aşağıda yer alan mülakat sorularına göz atmanızı tavsiye ederim, bankalarda çalışmak için gerekli olan puanı aldıktan sonra yapılan mülakat sınavında başarılı olmak için, mülakat sınavında elbette ne çıkacağı belli olmaz ancak yine de önceden çıkmış sorulara göz atmakta fayda var diye düşünüyorum.
Bankaların Mülakat Soruları ve Cevapları
Mülakatlarda ençok dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi sıkıntılı bir ruh hali içinde olmamaktır, sıkıntılı ve stresli olursanız yanlış yapmamak çok zordur.
ZAYIF YÖNLERİNİZ NELERDİR?
Bu soru hepsi arasında en zorlu olanıdır. Zayıflıklarınızı minimum şekilde gösterip güçlü yönleriniz üzerinde odaklanın. Kişisel özelliklerinizden değil, profesyonel anlamda size yardımı dokunacak çalışmalarınızdan bahsedin.
Örneğin: ” İletişim konusunda yeteneklerimi geliştirmek için daima çalışırım, hatta bu konuda bana çok yardımcı olan profesyonel gruplara bile katıldım.”
NİÇİN SİZİ İŞE ALMALIYIZ?
Deneyimlerinizi özetleyin.
Örneğin:” Son beş yılda finansal endüstri alanında kendimi çok geliştirdim ve çalıştığım firmaların tasarruflarını arttırdım. Sizin firmanızda da büyük değişiklikler yapabilir ve takımınız için harika bir üye olabilirim.”.
NİÇİN BURADA ÇALIŞMAK İSTİYORSUNUZ?
İş görüşmesinde karşınızdaki kişi sizden sadece özgeçmişinizde bulunanları ve sadece açık bir pozisyon olduğu için onlarla çalışmak istediğinizi duymak istemez.
Örneğin: ” İlkeleri benim değerlerimle uyuşan, çalışmaktan zevk alabileceğim birkaç ana firma belirledim ve siz de bu listemin en üstünde yer alıyorsunuz.” gibi bir cevap çok daha etkili olur.
HEDEFLERİN NELERDİR?
Kısa vadeli, bütün geleceğinizi kapsamayan hedeflerinizden bahsetmeniz bu soruya verilecek en iyi cevap olur.
Örneğin:” Kısa vadede önü açık bir firmada işe başlamak istiyorum. Uzun. vadede ise firmamın hedeflerine göre benim de hedeflerim değişebilir. Umarım ilerleyen yıllarda sorumluluk sahibi bir pozisyonda çalışabilirim.
ÖNCEKİ İŞİNİZDEN NİÇİN AYRILDINIZ VEYA AYRILIYORSUNUZ?
Eğer işsizseniz bu durumu pozitif göstermeye çalışın.
Örneğin:” Firmam üç kere çalışan sayısını azalttı. İlk ikisinde işten çıkarılmadım ancak üçüncüsünde çok büyük bir grupla beraber ben de işten çıkarıldım.”
Eğer işten çıkarılmadıysanız bir sonraki işinizde ne aradığınız üzerinde durun.
Örneğin:” İki yılın ardından takım çalışmasına önem veren ve deneyimlerimi paylaşabileceğim bir firmada çalışma kararı aldım.”
EN SON NE ZAMAN İŞİNİZDEN ÇOK KEYİF ALDINIZ?
İşveren sizi nelerin motive ettiğini bilmek ister. Eğer bu soruya bir örnekle cevap verebilirseniz, işverenin öncelikleriniz hakkında daha fazla bilgisi olur.
Örneğin:” En son işimden çok keyif alıyordum; çünkü direk müşterilerle ve onların sorunlarıyla ilgileniyordum ve bu benim için çalışmanın en güzel yanı.”
DİĞER ADAYLARIN YAPAMAYACAĞI NE YAPABİLİRSİNİZ?
Sizi eşsiz kılan şey nedir? Bu soru deneyimlerinizi, yeteneklerinizi ve kişisel özelliklerinizi değerlendirmek amacıyla sorulur. Az ve öz cevap verin.
Örneğin:” Teknik konularda çok geniş bilgiye sahibim ayrıca müşterilerle çok güçlü ilişkiler kurabilirim. Bunlar da beni hem teknik, hem de sosyal açıdan çok başarılı kılar.”
ESKİ PATRONUNUZUN HAKKINIZDA SÖYLEDİĞİ 3 POZİTİF ŞEY NEDİR?
Bu soru sayesinde eski performansınız rahatlıkla değerlendirilebilir. Başkalarının cümlelerini kullanmak kendinizi övmenin en harika yoludur.
Örneğin:” Eski patronum, sahip olduğu en iyi tasarımcının ben olduğumu, bana çok güvendiğini ve hassasiyetimi sevdiğini söylerdi.”
MAAŞ BEKLENTİNİZ NEDİR?
İşverenin sizden bir maaş belirlemiş olması sizin için bir avantajdır. Kendi, alanınızdaki ortalama maaş miktarı ile ilgili bilgi sahibi olun.
Cevabınız “Eğer işe alınırsam uygun bir miktar konusunda anlaşabileceğimize eminim. Benim özgeçmişime sahip birine normal koşullarda ne kadar maaş veriyorsunuz?
EĞER BİR HAYVAN OLSAYDINIZ, NE OLMAK İSTERDİNİZ?
İşverenler bu tip bir psikolojik soruyu hızlı cevap verip veremediğinizi görmek için sorarlar. Eğer ”tavşan” derseniz, pasif bir kişi olduğunuz izlenimi yaratırsınız. Eğer “aslan” derseniz, agresif görünürsünüz. İşe alınmanız için nasıl bir kişiliğe sahip olmanız gerekiyor? Ve nasıl bir izlenim bırakmak istersiniz?