Basur Nedir? Belirtileri Nelerdir Tedavisi Nasıl Yapılır (Hemeroid)

0
121

Basur (hemeroid), makat toplardamarlarının kıvrımlarla (varisleşerek) genişlemesi ve şişikler basur memeleri oluşturması. İç basur ve dış basur olarak ikiye ayrılır. İç basur, makatın hemen üst kesimindeki geniş damar ağlarının yol açtığı şişiklerdir. Şişiklerin üstü bağırsak mukozasıyla (iç zan) örtülüdür. Solda bir, sağda iki şişik (meme) olarak görülen iç basur dışkılama sırasında aşağı doğru sarkar. Dış basur; aşağı makat toplardamarlarının şişmesiyle oluşur. Şişiklerin üstü deri ile örtülüdür. Makat çevresinin herhangi bir yerinde küçük bir şişlik ve kaşıntı yapar. Şişip büyümeleri ve kan damlaması az görülen bir olaydır. Çok kez iltihaplanır, kızarır ve şiddetli ağrı yapar.
Nedenleri. Aşırı şişmanlık, inatçı süreğen (kronik) kabızlık, zorlu ıkınmalar, uzun süreli ishaller, gebelik, siroz, karın uru, uzun süre hareketsiz ayakta durmayı gerektiren mesleklerden olma (cerrah, berber, terzi, postacı, tezgahtar gibi) ya da kalıtsal durumlar basur memelerinin oluşmasına neden olur. Makat kasların¬da yapısal gevşeklikler de basurların ne-denlerindendir. İç basurlar, şişin büyüklüğü ve dışarı sarkma durumuna göre derecelere ayrılır. İlk derecede erken aşamadadır. Meme dışkılama sırasında bağırsak içinde makata yakın hissedilir. İkinci derecede, büyümüştür, dışkılamada dışarı çıkıp geri döner. Üçüncü aşamada, daha büyümüştür, ancak elle itilerek içeri girer. Dördüncü aşamada, içeri sokulamayacak kadar büyüktür. Her dört durumda da karmaşıklıklar görülebilir. En sık görüleni trombozomdur (da¬mar içi pıhtı oluşumu), Çok ağrı yapan bu durum; birinci, ikinci ve üçüncü derecelerde iyileştirilebilir. Dördüncü derecede özellikle enfeksiyon ve stranfülasyon (sıkışma-boğulma) – görülebilir. Dört durumda da özellikle dışkılama anında kanama, makat çevresinde kaşıntı, akıntı olduğu zaman da ağrı olur. Dış basur memeleri damar içi pıhtılaşma (trombozon) olmadıkça ayırt edilmez. Tedavini. Kasıntılar merhemlerle giderilebileceği gibi makat çevresinin iyice yı-kanmasıyla da önlenir. Dışkılama belli bir düzen içinde ve zorlanmadan yapılmalıdır. Kabızlığı önleyici önlemler ve ilaçlar alınmalıdır. Birinci, ikinci derecede damarları büzen, damar içini tıkayan ilaç şırınga edilir. Üçüncü ve dördüncü derecedeki basur memeleri ise ameliyatla alınır. Ayrıca birtakım önlemler yararlıdır: Gebelik sırasındaki değişme olasılığı çok olan bağırsak etkinliklerini düzene koymak, kabız olmamaya özen göstermek, alkol ve biberli, baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, ıslak mayoyla oturmamak vb.

Basura Bitkisel Tedavide Basur Otu

Düğünçiçeğigillerden zehirli, 10-40 cm yüksekliğinde otsu yaban bitkisi. Avrupa’nın tüm nemli ormanlarında yetişir. Çiçekleri büyük ve san renklidir.. Yapraklan saplı, parlak yeşil renkte ve kalp biçimindedir. Meyvesi kapçık tipinde çoğu bir arada ve küre gibidir. Kök yumrulanndan elde edilen madde basur memelerine iyi geldiği için bu adla anılır.
BAŞ, insan ve hayvanlarda vücudun üst ya da ön bölümü. Beyin ve duyu organlarının çoğu bu bölümde toplanır. Böylece uyanlar beyne daha hızlı ulaşır. Beynin algılama hızı artar, buna bağlı olarak da vücut tepkisini hızla gösterir. Omurgalılarda baş, 8 kemikli kafatasından ve 14 kemikli yüzden oluşur. Kemikten bir boşluk olan ve omurilik kanalının sonunda yer alan kafatası, beyni taşır ve korur. Yüz, sindirim ve solunum borusu ağzıyla görme, tat alma, koku alma, işitme organlanndan oluşur.

Önceki MakaleBeşamel sos nasıl yapılır tarifi
Sonraki Makale2011 lys soruları kolaymıydı zormuydu?

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz