Bedeviler, Ortadoğu ile Kuzey Afrika’da yaşayan çöl ve bozkır insanları. Bedeviler, Müslüman Arap olmakla birlikte. Kuzey Afrika’nın Berber kökenli göçer konarları, doğu Arap dünyasının göçebelerinden ayrılırlar. Tarihte Bedeviler, İslam adına yeni topraklar fetheden ordularda önemli roller oynadılar. Yüreklilik, cömertlik ve kurnazlık gibi Müslüman Arap değerlerinin örnek temsilcileriydi. Ayrıca hayvan yetiştiricisi, rehber ve kervan yolları boyunca akıncı olarak da eşsizdirler. Yaşam biçimleri çöl ve bozkırların sert koşullarına uyum sağlamış olmasına karşın, tarımla uğraşan köy ve kasabalarla her zaman yakın ilişki içindedirler. Ancak, Bedeviler kent yetkilileriyle merkez hükümetlerin denetiminden uzak kalarak bağımsızlıklarını korumayı yeğlediklerinden bu ilişkiler genelinde ekonomi amacına yöneliktir. Bedevilerin yaşadığı bölgede ulusal nitelikte devletlerin kurulması ve ileri teknolojinin gelişmesi sonucu bu insanların. gerek ekonomi alanındaki durumları gerekse siyasal özerklikleri sarsılıp geriledi. Bugün sınırları içinde yaşadıkları çoğu ülkeler onları tarım alanlarına, hatta kentlere yerleştirme politikası güderler. Günümüzde petrol endüstrisinde Bedevilerin çoğu ya işçi ya da polis ve asker olarak çalışırlar.
Bedevilerin toplum yapısı yerleşik halklara oranla oldukça basittir. Bu yapıda aileler, klanlar ve kabilelerin önemli bir yeri vardır. Taşınabilir mal zenginliği, yiğitlik, soyluluk ve daha birtakım erdemler toplumsal durumdaki yeri belirler. Başka toplumlarda hükümetlerin gerçekleştirdiği toplumsal işlevlerin çoğu Bedevi toplumlarda kabileler ya da aşiretlerce yerine getirilir. Aşiretler ayrıca çeşitli bağlarla birbiriyle yakın ilişki içinde bulunurlar ve bunların kimi soylu, kimi de bağımlı sayılır. Bedeviler topluluk olarak bağımsızlığa büyük değer vermelerine karşın, birey olarak önemli ölçüde topluluğa bağımlıdırlar. Aile, klan, kabile, bireyin sorumluluğunu üstlenirken, karşılığında toplum kurallarına uygunluk ister. Bedevi kadınları genelde köy ve kent kesimlerinin alt düzey kadınlarına oranla daha özgürdürler. Ancak, katı koşullar ve kapalı toplum düzeni erkek ya da kadın Bedeviye ilkel ve fiziksel özgürlükten ötesi için izin vermez. Uygulamada çok azı islamiyetin koşullarını yerine getirmesine karşın, Bedevi toplumları dine saygılıdır.
Bedeviler, çok ağır çöl şartlarında yaşamakta; bir mahaldeki (vaha) imkanları kullandıktan sonra ve mevsim değişikliği üzerine bir başka noktaya gitmekte, çölün üzerinde hayvanları, çadırları ve yakacak-gıda malzemeleri ile çadır kurup kalmaktadır. Ticaret için gidilen noktalarda da çadırlar (hayvan kılından, deve düyünden, kara keçi kılından) kurulmaktadır. Çadır yaşamı, mevcut imkan ve hareket edilen değişik noktalar olması nedeniyle, kurularak içinde barınmaya imkan veren zorunlu bir düzen olarak ortaya çıkmaktadır. Bedevi Araplar, Arap toplumunun temel taşlarını teşkil etmekte,Kuranı Kerimde ayetlerde onlardan bahsedilmektedir. Çadır yaşamına mecbur durumda iken artık birçok Arap Devletince, yapılan binalarda yaşama imkanı kendilherine sağlanmış bulunmaktadır. Onrlar gibi BERBERİLER: Kuzey Afrika’nın bilinen en eski yerli halkı,göçebe(yarı-göçebe) kabile olarak Mısır,Libya, Tunus, Cezayir ve Fas’da yaşmakta 60 Milyon nüfus olarak belirtilmektedir.
İslamın 7.yüzyılda bölgede yayılması, 12 yüzyılda Bedevi yayılması ile Berberice dili konuşan Berberiler, zaman içinde Arap alfabesini kullanmaya başlamıştır. Berberi dilleri Magrip ülkelerinde Arap harfleriyle yazılmaktadır. İber yarımadası, Malta ve Sicilya dahil,Tunus, Cezayir, Fas ve Batı Sahra Libya ve Mortitanya, Mağrip(el Mağrib el Arabi) olarak bilinen kuzey batı Afrikadır. 1989 yılında Arap Mağrip Birliği (İttihad al-Maghrib al-Araby) Cezayir, Libya, Fas ve Tunus tarafından kurulmuştur. Genel Sekreteri Habib Ben Yahia, Merkezi Rabat.Fas, dili Arapça’dır. Magripte, Muvahhidler (1159-1229), Müslüman halkların kurduğu Devletleri belirtir.
Kışın arazinin alçak yerleri ve ovalarında tarım, yazın yüksek bölgelerde otlaklarda hayvancılık yapmakta; daha çok dış mahallelere yerleşerek şehir hayatına katılar, Berberilerin yemekleri nemli irmik buğdayının topçuklar halinde şekillendirilip buğday unuyla kaplanması yöntemi ile hazırlanan makarna türünden bir yemek( kuskus)’dir. İrmiğin üzerine süt ve su karışımının azar azar dökülmesiyle hazırlanmakta, arada karıştırma ve un serpme işlemi yapılır. Topaklar, elekten geçirilir, temiz bir kumaş üzerine serilip kurumaya bırakılır.Genellikle sebze veya et yahnisiyle birlikte servis edilir. Sadece, sıcak veya soğuk, tatlı veya meze olarak da tüketilir. İslam adına yeni toprakların alınması için yapılan savaşlara katılmış,dini kurallara saygılı, biat gösteren bir yapı içinde yaşarlar. Yürekli, yiğitlik,soyluluk, cömert ve kurnaz davranış niteliklerine sahip insanlardır.Topluluk olarak bağımsız kalmak istemelerine rağmen kişi olarak gruptan ayrılmamaya özen göstermektedirler.
aynen
berrakcım neden bunlarla uğraşıyon boşver git başka yerden araştır tatlım
ben bedevilerin neden çadırda yaşadığını öğrenmek için aççtım bu sayfayı ama cevap yok bu nasıl işse
buse sen sıvı zekalımısın neden çardırda yaşamasınlar. Çöl de ev yapsalar sıcaktan adamlar içerde kızarmış tavuk olurlar. Çadır olmasının sebebi göçebelerdir, bir yerden bir yere giderken çadırlarınıda oraya götürüp konaklarlar. Yoksa nerde kalsın adamlar yaw ? 😀
jjjjuttttttt
ya ben neden çadırda yaşar diyorum bedeviler kim demiyorum deli olacam ödevimi yapamadım
bedeviler yerler yapıp durular o yüzden deve