Günlük hayatta işlerimizi kolaylaştıran, hızlandıran çağımızın vazgeçilmez teknolojik aletleri arasında en üstte olana bilgisayarlar pek çok günlük yaşamdaki işimizi hafifletmekte, verimliliğimizi artırmaktadır.
Bilgisayarların olumlu kullanılması sonucu pek çok yararları mevcuttur, ancak olumsuz kullanılması sonucunda ise insan sağlığına hem maddi hemde manevi açıdan pek çok zarar verebilecek potansiyele sahiptirler.
Öncelikle bilgisayarları nasıl kullanmamız gerektiğini iyice anlamak, kavramak gerekiyor. Bilgisayarlar başına otururken ne iş yapmak istediğimizi, ortalama kaç saat zaman geçireceğimizi başına oturmadan önce belirlersek zararlarını ortadan kaldırabilecek bir adım atmış olabiliriz. Zira yanlış oturmalar ve gereksiz yere boşa geçirilen zaman neticesinde bilgisayarlar insan sağlığına ciddi zararlar vermekte ve getirilerinin olumsuz olmasını sağlayabilmektedir.
Bilgisayar başında günlük 5,10 saat oyun oynayan bir kişinin kazanacağı pek birşey yoktur, ancak zamanı kaybolur, fiziki özellikleri yavaşlar özellikle ergenlik döneminde ise fiziksel bozukluklar yaşar vs. gibi sıkıntılar çıkabilir.
Ancak bilgisayarda 1 saat oyun oynayıp, 2 saat programlama yapan bir genç, geri kalan zamanlarında ise bilgisayarların çalışma prensipleriyle alakalı araştırma yapsa ileride çok iyi bir bilgisayar mühendisi olabilir.
Zira oyun oynayarak zamanını boşa harcayan gençlerden başarıyı yakalama oranları oldukça azdır.
Bu bağlamda plansız kullanılan bilgisayarların hem fiziki özelliklerin gelişmesinde olumsuz hemde zaman kaybı yaratmaktadır.