Bitlenme olayları genellikle kış mevsiminde, çok sayıda insanın yıkanma ve elbise değiştirme olanağını bulamadan göç, savaş ve doğal afetler gibi zorlayıcı nedenlerden bir arada yaşamak zorunda kaldıkları dönemlerde ortaya çıkar. Halkın yoksul olduğu bölgelerde varlıklı bölgelere oranla bitlenme olayları daha sık rastlanır. Bit, insan kanıyla beslenir ve yumurtalarını ya saçların ve vücudun kıllı bölgelerine ya da giysilerin dikiş aralarına bırakır. Bitler tifo ve tifüs gibî hastalıklara yol açan mikroplar da taşıyabilirler.
Vücut bitlenmesi. Bilimsel adı pedikülo-zis korporis olan bu bitlenmeyi vücut bitleri yapar. Bitler giysilerin dikiş yerlerinde yaşarlar ve yalnızca beslenmek amacı ile kan emmek için deriye geçerer. Genellikle bel, kürek kemikleri arası ve ense bölgesinde uzun çizgiler biçiminde kaşıntılı, hiperpigmente, papüllü püstüllü lezyonlar oluştururlar. Baş bitlenmesi. Bilimsel adı pedikülozis kapitis olan bu bitlenmeyi baş bitleri yapar. Bitler başın şakaklar, kulak arkaları ve ense bölgelerindeki saçlı deriye yerleşirler. Saçların arasında dolaşırlar ve yumurtalarını saç tellerinin üzerine yapıştırırlar. Halk arasında sirke olarak adlandırılan bu yumuralar, saç tellerinin üzerinde su damlasını andırır bir görünümde yapışırlar. Sirkeler genellikle kepekle karıştırılır ve elle bu sirkeleri saçlardan temizlemek oldukça zordur. Kepekler saça yapışık olmadıklarından küçük bir darbeyle saçtan düşerken sirkeler kesinlikle düşmez. Bitlenen baş kaşındığı için kişiye rahatsızlık verir. Kasık bitlenmesi. Bilimsel adı pedikülozis pubis olan bu bitlenmeyi kasık bitleri yapar. Kasık bitleri kıllı kişilerde göbeğe kadar yayılabilir. Bulaşma en çok cinsel ilişkiyle olur. Az olmakla birlikte iç çamaşırları yoluyla da olabilir. Kasık bölgesine yerleşen bitler, ön ayaklarıyla kıl folikülüne tutunurlar ve başlarını foli-külün içine sokarlar. Beslenme gereği duyduklarında bu bölgelerden kan emerler. Bitlerin yerleştikleri bölgeler kaşınır, deride hiperpigment alanlar da görülebilir.
Tedavisi. İlaç tedavisinden önce bitlenen kişinin giysileri, iç çamaşırları, yastık çarşafı ve yastık kılıfı kaynatılmalı, ayrıca dezenfekte edilmeli, saç taramada kullandığı tarak vb malzemeler de dezenfekte edilmeli, gereğinde kullanılmamalıdır. İlaç tedavisindeki en etkili ilaç Kvvell şampuanıdır. Bit yumartalarını (sirkeler) saçtan kolay ayırabilmek için saçların sirkeyle yıkanması kolaylık sağlar. Bu işlemden sonra sık dişli bir tarakla saçlar tarandığında yumurtalar daha kolay ayrılırlar. Sirkeyle yumuşatılmış yumurtalara Kvvell şampuan daha kolay etki eder.