Bölgelere göre yetişen tarım ürünleri

0
2162

Bölgenizde yetişen ürünler, bölgelere göre yetişen tarım ürünleri nelerdir, hangi bölgede hangi tarım ürünü yetişir, bölgemizdeki tarım ürünleri nelerdir,

Soframızda yediğimiz zeytinden-peynire, ekmekten-çayımıza, şekerimize kadar ürünlerin her biri ülkemizin farklı yerlerinde yetişmekte ve kahvaltımızı güzel şekilde yapabilmemiz için sofralarımıza kadar binbir zorluklar içinde ulaşmaktadır. Tarım ürünlerinin ülkemizde üretim yerleri coğrafi konuma, sıcaklığa, yağmura, soğuğa gibi farklı iklim koşullarına göre değişmektedir. Örneğin; Muz’un üretimi genellikle  antalya kıyılarında yapılmaktadır, bu iklim muz için uygundur, Güneydoğu’nun en sert kışını yaşayan bir ilde muzun yetişmesi mümkün değil, hadi yetişti diyelim iyi ürünler alabilmemiz alsa mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla ülkemizin her bir bölgesinde farklı tarım faaliyetleri yapılmaktadır bu yazıda sizlere bu farklı tarım faaliyetlerinin neler olduğunu inceleyeceğiz.

 

ege bölgesi tarım ürünleri haritası
ege bölgesi tarım ürünleri haritası

Ege Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri

Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir.
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir.
Üzüm : Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir.
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır. Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın’dır.
Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır. Türkiye üretiminin % 42’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.
Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı. Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2. sırayı alır.
Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır.
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır.
Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.

Diğer bölgeler için bir sonraki sayfaya geçin !

1
2
3
4
5
6
Önceki MakaleAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Bölümleri Taban Puanları 2015-2016
Sonraki MakaleBölgenizde yetiştirilen bir ürün için gerekli olan coğrafi şartları belirtiniz

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz