Bulaşıcı hastalıklar nelerdir kısaca
Bulaşıcı hastalıklar bir canlıdan diğer canlıya çeşitli yollarla bulaşan ve bulaştığı canlının yaşamını tehdit eden hastalıklar olarak bilinir, ülkemiz ve dünyada pek çok ülke geçtiğimiz dönemlerde kuş gribi, domuz gribi gibi çeşitli salgın bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalmıştır.
Bulaşıcı hastlaıklar
Domuz Gribi
Domuzlarda görülen H1N1 virüsünden kaynaklanan insanlara da bulaşabilen hastalıktır.
Hepatit B
Karaciğeri hedef alan ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit B virüsünün dünyada 2 milyar dolayında insanda bulunduğu tahmin edilmektedir. En sık karşılaşılan ölüm nedenleri arasında 9. sıradadır. Aids’den daha çok bulaşıcıdır. kan yoluyla, cinsel yolla, tükürük ile ve anneden çocuğa geçerek bulaşır. Hepatit B’den korunmada en etkili yöntem Hepatit B aşısı olmaktır.
Hepatit C
Karaciğeri etkileyen bir hastalıktır. Dünyada 170 milyon kişide Hepatit C virüsü bulunmaktadır. Virüs bulaştığı herkeste hastalığa sebep olmamakla kişi yalnızca taşıyıcı olarak da kalmaktadır. Hepatit C virüsü karaciğere yerleştikten sonra yıllarca herhangi bir belirti vermeden varlığını sürdürerek çoğalır ve karaciğere zarar verir. Karaciğere verdiği tahribat sonucu siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
Tifo
Kirli su içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Genelde salgın şekilde yaz ve sonbahar aylarında görülür.
Verem
Diğer adıyla tüberküloz, Koch basili adındaki verem mikrobundan kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır.
Aids
HIV insan bağışıklık yetmezliği virüsü etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı hastalıktır. Bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfus ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder.