Büyük Selçuklular Dönemi Hakkında Kısa Bilgi, Bağlı Devletler , ödev araştırması, konu özeti, devletin özellikleri,
Büyük Selçuklular Dönemi ve Bağlı Devletler
* Büyük Selçuklu Devleti’ni kuranlar Oğuzlardır.
X. yüzyıl sonlarında, Sirderya ve Aral gölü çevresinde devlet durumunda bulunan Oğuzlar (Oğuz Yabgu-Devieti), daha eski dönemlere uzanan bir boy teşkilatına sahip olmuşlardır.
* Kaşgarlı Mahmut’un bildirdiğine göre 12’si Bozok,12’si de Üç ok olmak üzere 24 boydan oluşan Oğuzların atası efsanevi Türk hükümdarı Oğuz Han’dır.
* Oğuzlara ait Oğuz Yabgu Devleti, Kıpçak akınlarıyla yıkılmıştır (1002).
* Oğuzların, Oğuz Yabgu Devleti’nde subaşılığı (ordu komutanı) görevinde bulunan Selçuk Bey, Oğuz Yabgu hükümdarı ile arası açıldıktan sonra kendisine bağlı Türkmenlerle birlikte Cend yöresine gelerek yeni bir Oğuz devletinin kurulmasına ortam hazırlamıştır. Ayrıca bu bölgede İsîamiyete geçilmiştir.
* Selçuk Bey, yaşlılığından dolayı Türkmenlerin idaresini Arslan Yabgu unvanı taşıyan oğlu İsrail’e bırakmıştır. Yönetimi elinde bulunduran kimsenin “yabgu” unvanı taşıması, Selçukluların kendilerini yıkılmış, olan Oğuz Yabgu Devleti’nin varisleri saymış olduklarını gösterir.
* Selçuklular, ilk zamanlarında Samanoğulları ile işbirliği yapmışlar, bu devletin yıkılmasıyla önemli bir müttefiklerini kaybetmişlerdir.
* Selçuklu Türkmenleri, Kıpçakların saldırısı sonucunda Arslan Yabgu idaresinde Buhara bölgesine inerek Karahanlıların Buhara koluyla işbirliği yapmışlardır. Fakat Arslan Yabgu’nun, Karahanlılarla işbirliği yapan Gazneli Mahmut tarafından tutsak edilerek Hindistan’daki Kalencer Kalesine hapsedilmesi Selçukluları zor duruma düşürmüştür.