CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Özel bir kimyasal dizilim : Tüm canlılar genleri oluşturan çekirdek asitlerini içerirler. Gensiz bir canlı* lık düşünülemez . Çünkü genler tüm yaşam formlarının sentez ve eşlenmesini sağlar. Tüm genler aynı, birimlerden, fakat değişik dizilimlerden oluşmuştur.
Hücresel dizilim: Canlıların büyük bir kısmı
hücre olarak bilinen birimlerden oluşur .Her hücre ince bir zarla çevrilmiştir Hücre bir çok kimyasal değişimi yapabilmesi için enzimleri ve kendinin bir benzerine yapabilme yeteneğine sahiptir.
Organizasyon: Canlıların çeşitli vücut kısımlarının, görev bölümü ve belirli kurallar içerisinde canlılık etkinliğini devam ettirmesidir.
Hücre Doku Organ -> Sistem ->Organizma
Uyarılma : Butun canlılar çevrelerindeki fiziksel ve kimyasal etkilere kalıtsal bir tepki gösterirler. Basit canlılarda uyarıp genel olarak vücutla algılandığı halde , yüksek organizmalarda duyu organlarının yeri merkezileşmiş ve özelleşmiştir.
Hareket : Hayvanlar ve insanlar ; beslenme ,üreme , yayılma , barınma vs gibi yaşamın temel işlevlerini yürütebilmek için aktif hareketli, bitkiler ise sabit olduklarından pasif hareketlidirler. Bunlar yönelim (tropizme) , kaçış (taksi) ve ırganım (nastt) hareketleridir.
Enerji kullanma; Canlılığın en önemli öğelerinden biri büyüme .üreme, yenilenme vs için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bunun için de oksijenli ve oksijensiz olarak parçalanarak üretilen ATP enerjisi yaşam etkinliklerinde kullanılır
Çevreye uyum: Canlılar kural olarak ortam şartlarına uyum yapabilecek bir yeteneğe sahiptirler Buna homeostatik tepki adı verilir Canlı ortama ayak uydurabildiği oranda hayatta kalabilme yeteneğine sahiptir. Bu kalıtsal yapı ile saptanmıştır. Bu sınırların dışındaki uyumlar ancak mutasyonlarla sağlanır.
Üreme : Hiçbir canlı sonsuz olarak yaşamını devam ettiremez .Herhangi bir şekilde ; üremeyle , kalıtsal yapı gelecek kuşaklara aktarılır . Bir hücrelilerde bölünme aynı zamanda çoğalmayı da sağlar.
Evrimsel uyum : Tüm canlılar genlere sahiptir ve genlerin tümü de mutasyonlarla değişebilir, Bu da aynı türün farklı bireylerinin kalıtsal olarak değişmesini sağlar Faydalı olan mutasyonlan taşıyan bireyler seçilir, zararlı olanlar uyum yapamadığı için ortadan kaldırılır.
Büyüme : Çevresindeki ham maddeleri kendi yapısına çevirme , büyüme olarak bilinir . Çok yıllık bitkiler kural olarak sınırsız büyür. Ancak hayvanlar, her türün kendine özgü kalıtsal şekil ve büyüklüğe ulaşmasına kadar devam eder.