Çocuklara anne ve baba başta olmak üzere örnek olmalıdır , çocuk hangi yaşta olursa olsun yaşına uygun bir dille doğru olan anlatılmalıdır. Anne baba başkalarına yalan söylerse çocuğun dürüstlüğün önemini anlaması çok güç olur.
Aşırı tepki göstermeden, yumuşak ve hoşgörülü bir dille anlatılmalıdır, aşırı tepki göstermek çocuğun tepkiden korktuğu için yalan söylemesine neden olur.
Çocuklardan başaramayacakları şeyler beklenmemelidir. Fazla baskıdan kaçınmalıyız. Çocuğu yetişkinler araç olarak kullanmamalıdır, örneğin bu yaptığını baban duymasın demesi gibi.
Gizli polis gibi çocuğu pekiştirmemeli, “doğru söylerse ceza vermeyeceğim” dedikten sonra doğruyu söyleyince “biliyordum” deyip tepki vermek yada dayak çocukta yalanı pekiştirir. çünkü çocuk doğruyu söyleyince olumsuzluklarla karşılaşmaktadır. Çocuğun diğer çocuklarla kıyaslanmaması gerekir.
Ana – baba çocuk iletişiminin olumlu olması gerekmektedir. Yalan söylediği için çocuğu suçlamamak gerekmektedir. Doğrudan emin olmak için kontrol edin. Çocuğa ödevin bitti mi? Diye sormak yerine ödevini görmek istiyorum! deyin. Bu davranış hem kontrol edileceği için ödevini düzgün yapmasını sağlar hemde sonucundan çekindiği için yalan söylemez.