Cumhuriyet Dönemi İle Osmanlı Arasında Yönetimsel Açıdan En Temel Fark Nedir

0
595
Cumhuriyet yönetimi ile Osmanlı Devleti yönetimi

Cumhuriyet dönemi ile Osmanlı arasında yönetimsel açıdan en temel fark nedir? Cumhuriyet yönetimi ile Osmanlı Devleti yönetimi arasındaki yönetim açısından fark ne olabilir kısaca bilgi.

Cumhuriyet yönetiminin temel bireysel insan özgürlüklerini, insanların yaşamlarında yönetimde aktif olarak rol almayı temel alır yani bunun adı demokrasidir, demokratik yönetimlerde bireyler oy kullanarak yönetecek kişiyi belirler, devletimiz Osmanlı Devleti’nden Cumhuriyet yönetim şekline geçerek babadan oğula geçen bir yönetim anlayışından bireysel hak ve özgürlükleri temel alan, her bireye eşit şekilde söz hakkı tanıyan, en alttaki bireyin en üste çıkma ihtimali olan bir sisteme geçiş yapılmıştır bunun adı demokrasi bunun adı cumhuriyet yönetimidir.

Cumhuriyet yönetimlerinde en temel faktörlerden birisi bireysel özgürlükleri temel alan bir anlayışa geçilmiş olmasıdır. Devletin ön planda olduğu bir anlayıştan insanın ön planda olduğu daha esnek bir yönetim anlayışına geçiş sağlanmıştır.

Osmanlı Devleti Yönetim Şekli

Osmanlı Devleti monarşi ile yönetilen bir devlettir, dolayısıyla yetki tek bir kişide toplanmış olup babadan oğula geçmektedir, sıradan bir vatandaşın devlet kadrolarında görev alması veya devletin başına geçmesi mümkün değildir, oysa günümüz cumhuriyetinde en altta yer alan sıradan bir vatandaş bile devletin başına geçme ihtimali mevcuttur. Bu yüzden günümüzde pek çok ülke demokrasi ile yönetilmektedir, demokrasilerin en güzel yanı insanlara eşit şekilde değer vermesi, en altta yer alan bireylerin bile en üste çıkabildiği bir sistem olduğundan demokrasi ile yönetim şekli pek çok ülkede tercih edilir.

Monarşi mi? Demokrasi mi?

Monarşi ile yönetim yerine göre iyidir yerine göre kötüdür, yani monarşi ile yönetim şekli her zaman kötüdür demek doğru olmayacaktır, Osmanlı Devleti’nin yüzyıllar boyunca ayakta kalması ve topraklarını genişletmesi hep monarşi yönetimi ile gerçek olmuştur, bu yüzden monarşiler baştaki idare eden kişinin iyi niyetli olması halinde iyi işler pozisyonda olacakken, kötü yönetim olması yani idarecinin art niyetli olması sonucunda ise ortaya Tiran adı verilen zorba yönetimler çıkacaktır.

Bu yüzden günümüzde pek çok imparatorluk yıkılmış ülkeler demokrasi ile yönetim şekline evrilmiştir. Demokrasi ile yönetim günümüzde aktif olarak kullanılan insanlık için büyük bir buluş niteliğindedir.

Önceki MakaleDoğa Ve Çevre İle İlgili Şiir
Sonraki MakaleUçan Memelilere Örnek Nelerdir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz