Cumhuriyet sonrası günlük hayatta yapılan değişikliklerin önemi nedir?
Atatürk Cumhuriyetten sonra günlük yaşamı düzenleyen birtakım kurallar koymuş veya değiştirmiştir, yaptığı bu inkilapları şu sözlerle anlatmaktadır ;
Gerçekte biz, yüzyılın gereklerine ve milletin gerçek gereksinimlerine göre yasa yapmalıyız… Halka adaleti hızla dağıtmak ve uygulamak zorunluluğundayız… Uygar ve düzenli bir devletin makinesi eski yasalarla işleyemez… En uygar milletler derecesinde hukuk hükümlerimizi de düzelteceğiz…
Atatürk Cumhuriyetten sonraki yapılan inkilapları bu sözlerle anlatmakmıştır.
Hukuk alanında yapılan inkilaplar siyasal ve toplumsal hayatta köklü değişiklikleri de beraberinde getirdi. Kılık ve kıyafette yapılan yeniliklle Türk insanı yeni görünümüne kavuştu. İnsanlar fes yerine şapka giymeye başladı.
Toplumsal yaşamda yapılan yeniliklerden biri Soyadı Kanunu’nun kabul edilmesidir. Kanunla her vatandaşa soyadı verilerek sosyal hayattaki karışıklıklar ve zorluklar giderildi.
Atatürk’ün önderliğinde ekonomi alanındaki inkilaplara hız verildi. Tarımın modernleştirilmesi, kara ve demir yolu yapımına hız verilmesi, tekstil, gıda, kağıt, demir-çelik gibi sanayi kollarında fabrikaların kurulması, yabancıların elindeki tesislerin devletleştirilmesi ekonominin gelişmesinde önemli roller oynadı.
Çağdaş dünyaya uyum sağlamak için hicri takvim yerine miladi takvim, okka yerine kilogram, arşın yerine metrenin kullanılması ve hafta tatilinin cumadan pazara alınması kabul edildi.
Atatürk, eğitim alanında yaptığı inkilaplarla her yurttaşın okuma-yazma öğrenmesini gelecekte kendisi için gerekli olan eğitimi almasını amaçladı.
Tevhid-i tedrisat çıkartıldı, kızlarla erkeklerin birlikte eğitim gördüğü sisteme geçildi, arap alfabesi yerine latin esasına dayalı türk alfabesi kabul edildi, Millet mekteplerinin açılması ile birlikte Atatürk’ün eğitimi yaygınlaştırma düşüncesinin sonucuydu.