Depremler nasıl oluşur, depremin oluşumu

0
265
depremler nasıl oluşur

Depremler nasıl oluşur, depremin oluşumu, deprem neden olur, depremler hakkında bilgi.

depremler nasıl oluşur

Yeryüzü olaylarının en korkuncu sayılan ve ardında maddi ve manevi yıkıcı etkiler bırakan depremler yer kabuğunun sakin duruşu ve kilometrelerce aşağıda meydana gelen sarsıntılarla bir anda pek çok yapı yerle bir oluyor.

Yer kabuğu üzerinde bulunan her şey bir anda yerle bir oluyor, ne oluyor da bu ayağımızı bastığımız zemin bir anda hareketleniyor şimdi depremlerin nasıl oluştuğuna depremleri meydana getiren unsurlara beraber bakalım.

Ayağımızı bastığımız kilometrelerce karelik bu zemin nasıl bir anda hareketleniyor ?

Aslında yer kabuğu sandığımız gibi tek parça değil, bir yapboz tahtası gibi birbirine geçen levhalardan oluşuyor. Deprem işte bu levhaların hareketi sonucu açığa çıkan muazzam enerjinin yerkabuğundaki kırıklardan dışarı boşalması ile oluşur.

Dünya’nın dış katmanında taş küre bulunuyor , taş kürenin altında manto, mantonun altında dış çekirdek ve merkezde iç çekirde bulunur.

Yaklaşık 3 bin km kalınlığında mantonun alt kısmında kaynayan lavların oluşturduğu manto bulunur. Üst kısmında ise magmanın biraz soğumuş halde olan yumuşak hareket edebilen kayalar.

Yer kabuğundan aşağı inildikçe her 33 metrede sıcaklık 10 derece artıyor. Mantoya varıldığında bu sıcaklık 4 bin dereceyi aşıyor. Üst ve alt manto arasındaki sıcaklık ve basınç farkı hareketlenmeye sebep oluyor. Mantoda oluşan bu hareket levhaları da hareketlendiriyor, levhalar farklı yönlerde hareket ederek itme ve sürtünmeden kaynaklanan bir enerji açığa çıkarıyor.

7 ana ve birçok küçük levhadan kimileri ayrılıyor kimileri birbirini itiyor. Sürekli hareket eden bir zemin üstünde yaşamaktayız.

Bu enerji uzun yıllar içinde biriktiğinde muazzam bir güce ulaşıyor ve bir çıkış yeri arıyor, levhaların birleştiği noktalar yer kabuğunun en zayıf noktaları ve fay hatlarıdır.

Deprem gücünü ard arda gelen farklı enerji gücüyle açığa çıkarıyor;

  1. dalgalar şok etkisi yaratıyor, sıkışarak gelen düz dalgalar saniyede 8 km yol alıyor.
  2. dalgalar ise, yukarıdan aşağı s çizerek geliyor , 1. dalgalardan birkaç saniye sonra ve yarı yarıya azalmış bir hızla geliyor. Bu dalga türü en çok hasarı veren dalgalardır.

Dünyada depremler yeryüzü olaylarının en korkuncu olarak bilinmektedir, saniyeler için olup bitiyor ve ardından çok ciddi izler bırakmaktadır.

Önceki MakaleYıldırım nedir nasıl oluşur?
Sonraki Makaleİstanbul’un Fethi Özet

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz