Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik, bebeğin rahim içinde olması gerekirken farklı bir bölgeye yerleşmesine denir.
Nasıl Oluşur ?
Döllenme tüplerin içinde gerçekleştiği için, cenin tüpün içinde büyüyüp daha sonra tüpün içine düşer, bazen rahmin içine düşmeyip tüpün içinde kalabilir veya karın boşluğuna düşebilir en sıklıkla tüpün içinde kalır ve orda büyümeye çalışır, tüp veya dış ortam rahim gibi bebeğin büyümesine müsade edecek yapıya sahip değildir bu nedenle büyüme başladığı zaman tüpün gerilmesi ve neticesinde patlaması söz konusu olur ve bu da iç kanama yapar ve son derece hayati risk taşıyan bir durum ortaya çıkar. Dış gebeliğin fark etmek önemlidir, hekimlerin de hamileliğin başında olabilecek en erken zamanda hastaları görmek istemelerinin temel nedeni budur.
Dış gebeliğin sakıncaları
-Dış gebelik kaynaklı anne ölümleri, ilk üç aydaki anne ölümlerinin dörtte üçünü ve gebeliğin tümünde ortaya çıkan anne mortalitesinin %9-13’ünü meydana getirmektedir. Gelişmiş ülkelerde dış gebeliğe bağlı ölümler yüz binde 3’e kadar düşmüşken, gelişmekte olan ülkelerde yüz binde 300’e çıkabilmektedir.
-Tekrar dış gebelik oluşma riski artar
-Kanallarınm kapanması ile kısırlığa yol açabilir.
-Rahim boynundaki dış gebeliklerde (literatürde ilk uygulamalarından birini yaptığım) tedavi öncesi rahim alınmak zorunda kalınıyor.
– Ameliyat olmanın anestezi ve benzeri riskleri kadına yüklenmiş oluyor.