Divan-ı Hümayun Üyeleri ve Görevleri kısaca nelerdir, divanı hümayunda görevli olan üyeler ve görevleri hakkında bilgi.
Divan nedir: Günümüzde kısaca meclis anlamına gelir, osmanlı döneminde devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı yerdir.
Divan-ı Hümayun Üyeleri ve Görevleri
Vezir-i Azam (Sadrazam) : Vezirlerin kıdem olarak en büyüğü olup, padişahın mutlak vekilidir. Padişah olmadığı zamanlar onun yerine bakabilen kişidir, yerine kararlar verir. Padişah yokken sefere çıkar ise ordunun komutanı olur ve Serdar-ı Ekrem unvanını alırdı. Fatih Sultan Mehmet’den sonra Divan’a başkanlık etmeye başlayacaklardır.
Yeniçeri Ağası : Görevi başkenti ve padişahı korumaktır. Yeniçeri ordularının yeniçeri ocağının başında bulunur. Güvenlikle alakalı, ordu ile alakalı bir konu varsa yeniçeri ağası katılır. Günümüzde emniyet müdürüne görevleri bakımından benzerlik gösterir.
Kaptan-ı Derya : Donanmanın başında bulunan kişidir. Günümüzdeki Deniz kuvvetleri komutanına benzerlik gösterir. Barbaros hayrettin paşa ve piri reis önemli kaptan ı derya lara örnek olabilir. Denizlerde görevli askerlere ise Levent adı verilir.
Şeyhülislam : Dini konularda en yüksek yetkiye sahip olan Divan üyesine denir. Sadece dini konularla ilgilenir. Ayrıca divanda alınan kararların dine uygun olup olmadığını fetva denilen belgeyle ile belirler. Divanda alınan kararlar dinimizce uygun mudur değil midir diye şeyhülislama sorulur, şeyhülislam buna göre fetva verirdi. Eğer olumsuz yani uygun değildir derse karar uygulanamazdı. Dinimizce uygundur kararını verirse karar uygulanırdı.
Kazasker : Divandaki büyük davalara bakar, kadıların başındaki kişi anlamına da gelir. Kadı asker olarak bilinir.
Defterdar : Mali işlerden sorumlu divan üyesidir. Ekonomiyle ilgilenen bir divan üyesidir. Devletin gelir, gider ve bütçe işleriyle uğraşır. Günümüzde maliye bakanı ile eşdeğerdir.
Nişancı : Divanda alınan kararların mühimme adı verilen defterlere yazardı. Yeni fethedilen yerlere tahrir defterine yazardı. Günümüzde yazı işleri müdürlüğüne benzer.