Yaşadığınız bölgede görülen doğal afetlere neden olan uygulamalar nelerdir
İnsanların doğal çevre ile barışık şekilde yaşaması ve doğal çevreye zarar vermeden bir hayat sürmelerinin karşılığını elbette çok güzel bir şekilde alacaklardır, doğal afetlere neden olan bazı uygulamalar insanların yanlış şekilde doğayı şekillendirmeye çalışmaları ve bilinçsizce yerleşim yeri seçiminden kaynaklanmaktadır.
Doğal afetler herzaman başımıza gelebilir ancak, biz doğal afetleri önceden planlayıp ona göre kendimize yön çizmeliyiz örnek olarak ; dik bir yokucun hemen yanına yerleşim alanı kurarsak, birgün heyelan ve göçük olduğunda bunun altında kalabiliriz ve belki de ölebiliriz.
Yani bunları önceden kestirmek gerekiyor. Aynı şekilde kentlerde sağlam altyapılar oluşturmalıyız, sağlam bir altyapı demek aşırı yağmurlarda göllenmeyen caddeler anlamına gelir, fakat tamamen kalitesiz ve sıradan bir altyapı oluşturursak en ufak bir yağmurda yollar göllenecek belkide arabalar kullanılamaz hale gelecek, pek çok insan da sele kapılıp yaşamını yitirecektir.
Elbette doğanın önüne hiçbir şekilde geçemeyiz ancak altyapı oluştururken kullanılan gider hortumlarını kat ve kat büyütebiliriz mesela bu bizim elimizde, böylece metrekareye yağan yağmur miktarı artsa bile caddeler göllenmeyecektir. Bu sadece ufak ve örnek olsun diye verilmiş bir örnektir, sonuç olarak insanlar kendi yaşamlarını kendileri şekillendirmektedir, doğal afetlere de yine aynı şekilde önlem almaktadırlar, alınan önlem ile elbette doğal afetin önüne geçemeyiz ancak can ve mal kayıplarını önleyebilir belki de en aza indirebiliriz.
Doğal afete neden olan uygulamalar olarak ; Dik yamaçların hemen yanına yerleşim alanı yapılması, yol yapılması, boş ve dik arazilerin ağaçlandırılması gerekir aksi halde çığ gibi doğal afetler oluşabilir, toprak kayması meydana gelebilir.