Doğu Anadolu Bölgesinin Yerşekilleri Hakkında Bilgi

0
136

Doğu Anadolu Bölgesinin Yerşekilleri Hakkında Bilgi, kısaca konu özeti, ödev araştırması, ansiklopedik bilgi, doğu anadolu yerşekilleri nasıldır,

Doğu Anadolu Bölgesi Yerşekilleri

Dağlar üç sıra halinde uzanır. Kuzeyde, Kuzey Anadolu Dağlarının ikinci sırası yer alır. Çimen, Kop, Mescit, Köse, Allahuekber dağları en önemlileridir. Orta kısmında, Doğu Toroslar, Munzur, Karasu, Aras dağları uzanır. Güneyde ise: Güneydoğu Toroslar uzanır, bu dağlar Hakkari yöresinde Cilo – Buzul dağlarıyla son bulur. Bu dağ sıraları arasında Fırat’ın kolları olan Karasu ve Murat Suyu çukurlukları yer alır. Volkanik dağları: Nemrut, Süphan, Tendürek, Büyük Ağrı, (5165m. ile en yüksek dağımızdır.) Küçük Ağrı, Aladağdır.

Dağlar arasında kalmış çöküntü ovaları yer alır. Karasu boyunca Erzincan, Tercan, Pasinler, İğdır ovaları – Murat çukurluğundaysa: Elbistan, Malatya, Ela¬zığ, Bingöl, Muş ovalarıyla Malazgirt ve Hakkari – Yük¬sekova – yer alır.

Erzurum – Kars, Ağrı platoları Türkiye’nin en yüksekte yer alan platolarıdır.

Bölgede çok sayıda göl yer alır. Van (Tektonik+volkan set), Erçek, Çıldır, Nazik, Haçlı,Balık (Volkanik), Nemrut (Kaldera) Hazar – Gölcük -(Tektonik).

Kura ve Aras nehirleri Hazar denizine, Fırat ve Dicle Basra Körfezi’ne dökülür.

Fırat üzerinde Keban, Karakaya barajları yapılmıştır.

Önceki Makaleİç Anadolu Bölgesinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Önemi
Sonraki MakaleDoğu Anadolu Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü Hakkında Bilgi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz