Enzim Hızına Etki Eden Faktörler
1-Enzim ve Substrat Miktarı: Enzim ve substrat birbirine bağlı olarak reaksiyon hızını belirler. Enzim ve substrat miktarları orantılı olarak artırılırsa, tepkime hızı doğru orantılı bir şekilde artar..
2. Sıcaklık: Enzimatik reaksiyonlarda sıcaklık artırılırsa tepkime hızı da artar. Yüksek sıcaklıklarda (50-60 °C’de) enzimler etkisizdirler. Bunun üzerindeki sıcaklıklarda enzimler tamamen koagüle olur ve bir daha çalışmazlar. Düşük sıcaklıklarda ise enzimin etkinliği azalır.
3- pH Derecesi: Enzimler pH değişimlerine karşı çok duyarlıdırlar. Genellikle çok fazla asidik ve alkali ortamda etkisizdirler.
4-Substrat Yüzeyi: Enzimden etkilenen maddenin yüzeyindeki, artış tepkimeyi hızlandırır. Ezimler etki ettikleri maddelere yüzeylerinden etki ettiklerinden, etki yüzeyi ne kadar artarsa tepkime hızı da o derece artar. Bu yüzden besinleri daha çok çiğneriz. Küçük parçalara ayrılmış, kıyılmış besin maddeleri büyüklere nazaran daha kolay pişer ve daha kolay sindirilir.
5-Su Miktarı: Enzimler sulu ortamlarda daha iyi çalışırlar. Ortamdaki su miktarı % 15’in altına düşerse enzimin etkinliği azalır.
6-Aktivatörler: Enzim reaksiyonlarında hızlandırıcı etki yapan maddelere aktivatör adı verilir, örneğin; ısı, besin vb gibi.
7- İnhibitörler: Bir çok kimyasal madde enzimleri etkisiz hale getirir. Substrata çok benzeyen bu inhibitörler enzimle birleşerek onu bloke eder ve enzimi etkisiz hale getirirler, örneğin; zehirler ile cıva, kurşun gibi metaller.