Antalya, Antik Çağın Pam filya ve Lykia eyaletlerinin üzerinde kurulmuş bir ilimizdir. Bu eyaletler, bugünkü Antalya ilinin takriben doğu ve batı bölümlerine tekabül eder. Antalya çevresinde birçok mühim eski şehir harabesi vardır. Bu durum, Antalya ilimizi birinci sınıf bir turistik merkez haline koymaktadır. Bu harabelerden başlıcaları şunlardır :
ASPENDOS (BELKIS): Antalya şehrinin 46 km. kuzeydoğusunda, Serik kasabasının kuzeyinde, Köprü Çayının az batısı n-dadır. 7.500 kişilik eski açık hava tiyatrosu ünlüdür. Her yıl mayısın üçüncü haftasında Belkıs Festivali yapılır.
SİDE: Antalyamn 80 km. doğusunda, Manavgat’ın az batısında Akdeniz kıyısında-dır. Yunan, Roma ve Bizans devirlerinde Side, çok büyük bir liman ve ticaret merkezi idi. Büyük bir açıkhava tiyatrosu olup, şehrin agorasında çok değerli heykeller vardır.
PERGE: Antalya’nın 18 km. kuzeydoğusunda, Aksu Çayının az batısmdadır. Şimdi «Murtuna» deniyor. 12 000 kişilik tiyatrosu ve Artemis Mabedi ünlüdür.
KSANTOS: Muğla ili sınırı üzerinde bugünkü Kınık’tır. Kocaçay’ın doğu kıyısına yakındır. Lidyalılar Çağında kurulmuş olan Ksantos harabeleri hâlâ ayaktadır.
TERMESSOS: Antalya’nın 30 km. kuzeybatısında, Boğaç Suyu yakınlarındadır. Antik Çağda çok müstahkem bir kalesi olan Termessos’un 4 200 kişilik tarihî / açık hava tiyatrosu vardır.