Evsel katı ve sıvı atıkların doğada yok olma süreleri nelerdir?
İnsanlar teknolojinin gelişmesi sanayi devrimi gibi büyük değişimlerden sonra kendilerini tatmin edebilmek için doğayı kirletmiş ve doğanın güzelliklerini hoyratça kullanmaya başlamışlardır.
İnsanlar ne yazık ki sırf bu kendi çıkarlarından dolayı pek çok canlının da yaşamını tehdit etmiş, onların doğal yaşam alanlarına zarar vermişlerdir.
Günümüzde pek çok evsel ve fabrikalardan çıkan atıklar sayesinde pek çok canlının yaşamı tehlike altındadır. Küresel ısınma da buna dahil sürecin bir parçası halindedir.
Evsel atıklar, katı,sıvı atıklar doğanın yok etmek için uzun yıllar uğraştığı maddeler arasındadır, oysa bizler bu atıkları geri dönüşüme kazandırmış olsak hem ülke ekonomisine katkıda bulunmuş hemde doğayı kirletmemiş oluruz.
Doğada yok olma süresi en fazla olan madde strafor dur bu madde 2 milyon yıldan daha fazla bir süre sonra doğada yok olmaktadır. Cam’ın doğada yok olma süresi ise 4000 yıldır. Plastik ürünler ise doğada 1000 yıl gibi bir sürede yok olur.
İşte bu ve bunun gibi maddeleri doğaya attığımızda veya bıraktığımızda doğa bunları yok etmek için büyük ölçüde uğraşmaktadır, bu yüzden doğayı kirletmemek için bu ve bunun gibi maddeleri geri dönüşüme kazandırmalıyız.