Profesyonel fotoğraf makinası yeni aldıysanız en temel 3 faktörden birisi olan diyafram ayarlarını bilmelisiniz, diyafram > enstantane hızı > iso değeri olmadadan güzel bir fotoğraf yakalayamazsınız.
Yakalarsınız şu şekilde olur ancak o da şüpesiz işi makinaya bırakarak yani otomatik kullanarak : ) Eee ama o halde neden profesyonel aldınız madem otomatik kullanacaksınız ?
Şaka şaka : D elbette ilk başta herkes otomatik kullanır ardından yavaştan diyaframdı, enstantane hızıydı iso değeriydi uğraşırken önüne bir sürü farklı ayar ve tuşlar çıkar, şimdi sizlere bu ,yazıda ,profesyonel fotoğrafçılığa ilk adım atanlar için tıpkı benim gibi diyafram nedir ? nasıl kullanılır sorusunun cevabını vermek istedim. Umarım faydalı bir yazı olur : )
Diyaframı şöyle düşünebilirsiniz arkadaşlar, evinizdeki oturma odasının perdesini düşünün perde beyaz değilde, koyu simsiyah olsun yani kapandığında içeri ışık almasın.
Bu perdeyi indirdiğimizde odaya giren ışık miktarı azalır, diyaframı bu şekilde düşünebilirsiniz, diyafram ayarları ile biz makinanın lensinde yer alan ışığın geçeceği yeri küçültüp yada büyütüyoruz, diyaframı küçülttüğümüzde yani perdeyi, indirdiğimizde : D karanlık olur dolayısıyla karanlık fotoğraf çekeriz, ilk başta bu şekilde düşünebilirsiniz. Zaten fotoğraf çektikçe alışıyorsunuz.
Diyaframı ışığın az olduğu ortamlarda kapatırsak fotoğraf çok karanlık çıkabilir, bu yüzden ışık az ise iso yu artırmamız gerekecek. Bu arada diyaframın arka planı flu yapmak için de kullanılıyor arkadaşlar, yani bir objenin resmini çekiyorsunuz ancak çektiğiniz karenin tümünün net olmasını istemiyorsunuz bunu diyaframı kısarak yani f değeri büyüterek yapabilirsiniz.
İşte diyaframı bize en iyi anlatan resim.