Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart Dönemi Hakkında kısa Bilgi, konu özeti, ödev araştırması, ansiklopedik bilgiler,
Fransa’daki büyük ve köklü değişikliklerden sonra hızla ün kazanan ve Fransız Orduları Başkomutanı yapılan Napolyon Bonapart, zaferden zafere koşuyordu, italya fethinden sonra Yunanlıların da teşvikiyle gözlerini Mısır’a çevirmişti.
Yeni düzenlemeler yüzünden Osmanlı Devletinin zayıf düştüğünden haberdardı. Nizam-ı Cedid ordusunu eğitmek için İstanbul’a gelen Fransız subaylar, bu yolda kendisine bilgi veriyorlardı. Yani, bir bakıma Osmanlı Devleti lehine çalışırken, bir bakıma da aleyhine casusluk yapıyorlardı.
Nihayet Napolyon Bonapart 19 Mayıs 1798’de donanmasıyla Toulon limanından ayrıldı. Nereye gittiği bilinmiyordu. Hedef dikkatle saklanmıştı. Osmanlıların Mora Valisi Hasan Paşa, Napolyon’un Mora, Kıbrıs ve Girit’e saldıracağı düşüncesiyle Padişaha durumu bildirdi. Padişah da her ihtimale karşı buralara asker sevk etti.
Napolyon Bonapart’ ın Mısır seferine çıkan donanmasında 500 civarında savaş ve erzak gemisiyle 50 bin civarında—Cevdet Paşa 60 bin der, diğer bazı kaynaklar ise 25 binden 36 bine kadar çıkarlar – asker mevcuttu.
Bonapart önce Malta’ya saldırıp Sa-int-Jean (Sen-Jan) şövalyelerinden Malta’yı aldı. 1 Temmuz 1798 günü İskenderiye limanına demirledi. Mura-bıt körfezine asker çıkarıp İskenderiye’ye hücuma geçti. Şehri savunmak için yeterli kuvvet olmadığından kolayca ele geçirdi. Derhal yayınladığı