Genç Osmanlılar
-Abdülaziz döneminde ülkenin durumundan şikayetçi olan nasıl kurtarılacağı yönünde fikirler öne süren muhalif grup tarafından kuruluyor.
-Cemiyet üyeleri Avrupa’da yönetim tarzının etkisinde koparak Osmanlı içinde en doğru yönetim şekli olarak gördükleri meşrutiyeti getirmeye çalışıyorlar.
-Padişahın da artan sıkıyönetim baskılarından bunalıp 1867’de bir plan hazırlıyorlar. Bu plan çerçevesinde Vükela meclisi toplantı esnasında basılacak ve sadrazamla nazırlar öldürülecek. Trablusgarp valisi Nedim Paşa nazım yapılacak ve Kanun-i Esasi ilan edilecekti.
Ama bir takım sorunlar ortaya çıkıyor ve plan işlemeden Genç Osmanlılar yurtdışına kaçmak zorunda kalıyorlar. Faaliyetlerine orada da devam ediyorlar. Sadece isimleri Jön Türkler oluyor. Abdülaziz tarafından affedilen cemiyet üyeleri 1871’den itibaren geri dönmeye başlıyorlar.
-Bir dönem sadrazamlık yapan Mithat paşa ve Hüseyin Avni Paşa Abdülazizi tahttan indirmek için birkaç kez suikast girişiminde bulunuyorlar.
-Görevde olan rus yanlısı bir sadrazam halkı kışkırtıyor ve ayaklanmalarına neden oluyor. Bunun üzerine devletin bu şekilde olmasından Abdülaziz’i sorumlu tutan bir takım devletin ileri gelenleri padişahı tahttan indirmeye karar veriyorlar.
-30 Mayıs 1876’da Dolmabahçe Sarayı’na karadan ve denizden askeri kuvvetler saldırıyorlar ve padişahı tahttan indiriyorlar, yerine IV Murat’ı geçiriyorlar.