Gözlerimiz neden üşümez aslında bu sorunun çok basit bir cevabı mevcut. Çünkü İnsan derisinde vücut sıcaklığını düzenleyen reseptörler vardır. Bu sinir uçları sayesinde, soğuk ya da sıcağı hissedebiliyoruz. Fakat bu reseptörlerden gözlerimizde bulunmadığı için gözlerimiz üşümez.
Bununla birlikte, göz küresi bileşiminin %99 ‘u, garip bir şekilde sudur. Gözümüzün dışında en dış katmanında bulunan kornea daima ıslaktır. Sokaktaki sıcaklık suyu donduracak derecede olsa bile gözlerimiz ilginç bir şekilde donmaz.
Doğanın bilgeliği gözlerimizin donmasını önlemek ve bir sürü hasardan gözlerimizi korumak için ilginç yollar geliştirmiştir.
Göz küresinin ana kısmı göz soketi denen bir oluk içinde gizlidir. Ter, toz ve küçük zararlı maddelerden gözlerimizi korur ve muhafaza eder.
Göz bebeklerimiz bir ağ gibi, çok sayıda kan damarı ile kaplıdır – kılcal damarlar ile. Sokaktaki sıcaklık negatif yönde değiştiğinde kılcal damarların akış hızı artar. Bu mekanizma sayesinde gözün iç sıcaklığı muhafaza edilmiş olur.
Ayrıca hepimizin bildiği üzere gözyaşı tuzludur ve yine biliyoruz ki tuzlu su düşük sıcaklıklarda donmaya başlar. Göz nemlendirici akışkan birçok tuz içerir. Bu nedenle, kirpiklerimiz sadece -32 ° C’nin altındaki sokaklarda buzla kaplıdır.
Ama her ne olursa olsun bir insanın organlarından herhangi biri, gözler de dahil olmak üzere donabilir. Örnek vermek gerekirse bir tedavi metodu olan kriyoterapi. Bu metot, retinanın düzeltilmesi için kullanılıyor. -195,8 ° C’ye soğutulmuş sıvı nitrojen kullanılarak bu metot ile göz retinası kısmen onarılabiliyor.
siz çok düzgünsünüz başkasının hata ve ayıbını onarın
Bilgelik “doğada” değil Allah’dadır, gafil.
Şu bilge olan doğayla tanışmayı çok isterdim kendisi herşeyi çok iyi düşünmüş,sanırım çok ince fikirli,ilim sahibi,doğruyu yanlıştan ayırt edebilecek idrak sahibi,her şeyi görür bilir işitir bir kişiliğe sahip,baksanıza herşeyi ne de güzel hesap ediyor!
Kendisinden bir ricada bulunacağım herşeyi en güzel şekilde yapabilme potansiyeline sahip doğa bize şöyle bin yıl omur verse bizdeki kötülük duygusunu alsa kendisine zararsız bireyler kılsa nede güzel olur diye!