Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Bölümleri hakkında bilgi, kısaca konu özeti, ödev araştırması, ansiklopedik bilgi,
Bölgenin Bölümleri:
1- Orta Fırat Bölümü:
Bölgenin batı yarısında yer alan bu bölüm, Fırat nehrinin orta havzasını kapsar. Bölümün batısında Akdeniz iklimi hüküm sürer. Antep fıstığı, zeytin, pamuk, susam, keten, üzüm önemli ürünlerdir. Amaños Dağları Akdeniz etkisinin bu bölümde daha etkili olmasını engeller.
Bölümün güney kısmındaki ovalar Türkiye’nin en sıcak ve kurak alanlarıdır. (Şanlıurfa gibi)
Bölümün ekonomik etkinliği tarım ve hayvancılık ile küçük ölçekli sanayiye dayanır.
Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa önemli kentleridir.
Gaziantep, bölümün en önemli merkezidir. Ticaret, çeşitli sanayi kolları, özellikle madeni eşya, dokuma, iplik, gıda, deri ve kara taşıtları yapımı, yan sanayi, gelişmiş durumdadır.
Adıyaman’da üzüm, tahıl, puro tütünü, Antep fıstığı bol miktarda üretilir. GAP kapsamında bulunması, Kahta’dan petrol çıkarılması, et kombinaları, dokuma fabrikası gelişmesiyle önemli katkılar sağlamıştır.
Şanlıurfa, GAP’ın merkezidir. Yapağı, yıkama, yün, çimento, tarım makina ve aletleri, pamuk ipliği ile et kombinası bulunur. Ceylanpınar Tarım İşletme Müdürlüğü yöre halkına öncülük eder.
2- Dicle Bölümü:
Dicle’nin yukarı havzasını oluşturur. Buğday, arpa, mercimek, tütüp, pamuk, karpuz yetiştirilir. Nüfus yoğunluğu düşüktür, İl Merkezleri. Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Batman’dır.
Diyarbakır, bölümün en önemli kentidir. Yün, dokuma, et, süt işleme tesisleri bulunur. Raman, Garzan, Kurtalan, Garzanda çıkarılan petrol Batman Rafinerisi’nde işlenir.
Mardin’de tütün, susam, kırmızı mercimek üretilir. Linyit, Cizre ve Silopi’de; Fosfat, Mazı dağında; petrol, Nusaybin’de çıkarılır.