Helenistik Dönem Özellikleri Hakkında Bilgi, dönemin mimarisi, dönem ile ilgili kısaca bilgi,
Büyük İskender’in İran imparatorluğunu ortadan kaldırıp Anadolu’ya hakim olmasıyla Helenistik çağ başlar.
Büyük İskender, Yunanlışaşmış fakat aslında yunan kavmiyle hiçbir alakası olmayan Makedonyalıların kralı idi.
Babası II. Filip (Filippos) in öldürülmesi üzerine M. Ö. 336’da tahta geçti ve derhal babasının projelerini çok daha geniş ölçüde ele alarak, Anadolunun ve öteki ülkelerin fethine girişti.
Birkaç meydan muharebesinde arka arkaya iranlıları bozan iskender, 3 – 4 ydda bütün Anadolu’ya hâkim oldu; sonra Mısır, Suriye ve Filistin’i, Mezopotamya ve Irak’ı aldı; Hindistan ve Türkistan’a kadar ilerledi. M. ö. 323’te 32 yaşında ölünce, imparatorluğu, generalleri arasında bölüşüldü.
Anadolu’nun büyük kısmı «Asya Kıralhğı» denen Selevkos imparatorluğuna düştü. Bu büyük devletin başkenti önce Dicle kıyısındaki Selevkiye idi; sonradan Antakya’ya taşındı. Antakya, milyonluk nüfusu ile cihanın en büyük şehri oldu. Kuzeybatı Anadolu’da Bergama Kırallığı kuruldu. Orta Anadolu’da Kapadokya, Marmara’nın doğusunda Bitinya kırallıkları vardı.
Bunlardan Bergama Kırallığı, mütevazı sınırına rağmen, büyük bir medeni varlık gösterdi. Bergama, yarım milyon nüfuslu cihanın en büyük şehirlerinden biri oldu. Muazzam kütüpanesi ile dünyaya ün saldı; bu kütüpanede 200 000 kitap vardı.
Bergama’daki en büyük sanat şaheseri, Zeus mabedidir. Mabedin inşasına I. Eumenes başladı; M. Ö. 159’da tamamlandı, iki metre yüksekliğinde bir kaide üzerine otur¬tulan mabet, muhteşem sütunlar ve fresklerle süslüydü.
III. Attalos, M. Ö. 133’te Bergama Devletini Romalılar’a vasiyet yoluyla bıraktı.Bergama Roma’nın müttefiki idi.
III. Attalos’un varisi yoktu, bir gün Roma’nın nasıl olsa Bergama’yı alacağını biliyordu.