Ülkemizin herhangi bir yerinde nüfusun az veya fazla olmasının nedenlerini araştırarak öğreniniz.
Ülkemizde farklı farklı bölgeler farklı iller yer almaktadır, bununla birlikte yerşekilleri coğrafi konumu, iklimi de farklılık göstermektedir, kuzey kesimler daha soğuk, güney kesimler nispeten daha sıcak olduğu söylenebilir, aynı zamanda deniz kıyısı illerde de iç kesimlere oranla daha ılıman olduğunu söyleyebiliriz, işte tüm bu saydıklarımız aslında birer nüfusun yoğunluğunu etkileyen etkenlerdir.
Nüfusun bir yerde fazla olması, o bölgenin gelişmişlik ve yaşam standartlarının iyi olması ile doğrudan ilgilidir, örneğin “İzmir” ülkemizin en büyük 3. şehridir, her yıl binlerce göç almaktadır, göçün sebeplerinden birisi gerek iş imkanları gerekse daha iyi yaşam standartlarıdır, bunun yanında Ardahan’ı ele aldığımızda yer şekilleri engebeli ve sanayisi olmayan bir şehirdir, dolayısıyla İzmir’e yapılan göç ile Ardahan’a yapılan göç durumunu kıyaslayamayız. Bu vermiş olduğum örnek nüfusun fazla olmasını doğrudan etkileyen durumdur.
Bununla birlikte şehirlerin nüfus yoğunluğunu, coğrafi konumları, turistik değerleri, sanayisi yani iş olanakları gibi pek çok etken etkilemektedir, yaz aylarında Antalya, İzmir, Muğla gibi şehirlerin denizkıyısı ilçelerinde yoğunluk görülmektedir. Yani turizm de Nüfus yoğunluğunu etkileyen önemli bir faktördür.