Hükümdarlar ilk Türk Devletlerinde toplumda önderlik eden ve kararları ile toplumun geleceğini etkileyen adeta toplumların yaşamını direkt olarak birinci dereceden etkileyecek kararlar veren hükümdarların sahip olması gereken birtakım özellikler ve görevleri vardır.
İlk Türk devletlerinde hükümdarlar toplumu yöneten kararları ile toplumun geleceğine yön veren siyaset konusunda pek çok söz hakkına sahip olan iç ve dış siyaseti düzenleyen bunların dışında en önemlisi orduyu komuta eden bir pozisyonda yer aldığı bilinmektedir.
Hükümdarlar ilk Türk devletlerinde büyük bir öneme sahiptir. Hükümdarların sahip olması gereken birtakım temel özellikler bulunmaktadır.
Hükümdarların üzerine pek çok önemli görev düşmektedir. Bunların altından kalkabilmek için hükümdarlar belli bir takım niteliklere sahip olmalıdır. Orduyu komuta eden, ülkeyi koruyan, töreyi uygulayan, mahkemelere başkanlık eden, kavimler arasında birliği sağlayan, hakimiyeti koruyan, halkın bir takım ihtiyaçlarını gideren, gibi temel özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Hükümdarlığın olmazsa olmaz özellikleri bunlardır.
Hükümdarların Görevleri
- Orduya komuta etmek,
- Savaş ve barışa karar vermek,
- Önemli devlet adamlarını atamak,
- Gerektiğinde Divanıhümayun toplantılarına başkanlık etmek.
- İç ve Dış siyaseti düzenlemek,
- Boylar arası mücadeleleri engellemek ve barışı sağlamak.