İbni Sina Kimdir

0
1291
İbn-i Sina Kimdir Avicenna

İnsanlık tarihinde şüphesiz iz bırakan insanlardan biri de İbni Sina‘dır. İbni Sina bilimin bir çok dalında zamanına yön vermiş hatta dahi zamanından çok sonrasına bile ışık tutan yol gösteren, filozof, matematikçi, müzisyen, şair, büyük bir bilim adamıdır. Batıda Avicenna olarak bilinir. Sıra dışı bir kişiliğin biyografisi, torunlarına birçok şeyi anlatabilir. İbn-i Sina, Samanid eyaletinin başkenti Buhara yakınlarında, Afşana adı verilen küçük bir köyde doğdu.İbn-i Sina' nın portresi

İbn-i Sina’nın portresi

Ailesinin şehir merkezine taşınması ile bu büyük alimin bilgiye ulaşması da kolaylaştı. O zamanda Buhara’da açılan kütüphaneyi ziyaret etmek için çeşitli filozoflar, doktorlar, şairler buraya sıklıkla uğruyorlardı. İbni Sina yeteneğiyle ve üstün zekasıyla bu ortamdan kendini çok iyi geliştirerek faydalanacaktı.

Avicenna, küçüklüğünden itibaren inanılmaz sorular sorarak yetişkinleri dahi şaşırtmayı başarıyordu.İbn-i Sina bir çalışma üzerinde
İbn-i Sina bir çalışma üzerinde

Okuluna paralel olarak, İbn-i Sina, Arapça ve dil bilgisi gibi dersler de alıyordu. Daha henüz on yaşını tamamlamış iken kuranı ezbere biliyordu.

Onun başarısı ve dehası çevresindekileri de büyülüyordu. Babası onu okuldan alarak kendini geliştirmesi için çeşitli bilge kişilerden ders almasını sağladı. Bir öğretmen evine fizik, astronomi, felsefe, coğrafya ve diğer konuları öğretmeye geldi.

Ailesi onu ve küçük kardeşini felsefi açıdan da kendini geliştirmeleri için destekledi. Bu dehanın bir küçük erkek kardeşi vardı. Dini vaazları dinledi farklı görüşleri karşılaştırdı. İlk öğretmeni babasıydı.Filozof İbn-i Sina

Filozof İbn-i Sina

İbn-i Sina kısa sürede daha on dört yaşındayken kendisine ders veren hocasıyla bilgi birikimi olarak aynı seviyeye gelmişti. Daha sonrasında tıbbi alanlara yönelmeye başladı bu alandaki tüm kaynakları okudu en ölümcül hastalıkları yakından inceledi. Bu alanda yaptığı çalışmalar döneminin ünlü bir hekimi olan Abu Sahl Masihi‘nin ilgisini çekti.

Sarayda bir kez olağan dışı bir durum yaşandı. Hükümdar hastalandı ama sarayda doktorların hiçbiri onun için doğru tedaviyi bulamadı. Daha sonra genç Avicenna, gerekli önerileri vererek ve hastalığın tipini başarıyla ortaya koyarak onu tedavi etti. On yedi yaşında hükümdarın kişisel doktoru oldu.

İbn-i Sina'nın kitabı

İbn-i Sina’nın kitabı

Bu başarısı sayesinde sarayın kütüphanesinde sınırsız yaralanma hakkı kazanan İbni Sina artık öğrenci yetiştirmeye başlamıştı. 18 yaşında Doğu ve Orta Asya’nın seçkin bilim adamlarıyla tartışmalara çağrılıyordu. Genç yaşına rağmen döneminin en büyük hekimlerinde olarak gösteriliyordu.

Yirmi yaşına bastığında bazı kitaplarını yazmıştı bile:

  1. Kapsamlı ansiklopedi.
  2. Etik üzerine baskılar.
  3. Tıbbi sözlük
Önceki MakaleE-Ticaret Yapanların Vergi Yükümlülükleri
Sonraki MakaleGalileo Galilei Kimdir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz