İç Anadolu bölgesinin yeraltı ve yerüstü kaynakları nelerdir? ,Bu kaynakların ekonomideki yeri, İç Anadolu’nun yeraltı ve yerüstü zenginlikleri.
Bir bölgedeki yer altı kaynakları ve yer üstü kaynakları o bölgenin ekonomisine ciddi şekilde etki etmekte ve o bölge halkını kalkındırabilmektedir.
Elbette bu kalkınma bir süre sonra daha geniş bir alana yayılacak bölgeyi kalkındıracak daha sonra tüm ülkeyi ekonomik anlamda etkileyecektir.
Bu yüzden bir ülke toprakları içinde yer alan yeraltı ve yerüstü kaynakları ülke ekonomisini direkt olarak olumlu anlamda etkiler. (Bakınız; Arabistan’da petrol dışında pek birşey üretilmez, ancak petrol sayesinde çok büyük gelirler sağlamaktadır)
İç anadolu bölgesi geniş düz arazilere sahip olduğundan Türkiye’de en fazla buğday üretimi burada yapılır. Türkiye’nin buğday ambarı konumundadır, gerek iklim gerekse düz geniş arazilere sahip olmasından dolayı özellikle Konya ovasında ciddi şekilde buğday, arpa üretimi yapılmaktadır.
İÇ ANADOLU YERALTI ZENGİNLİKLERİ
Krom : Sivas Eskişehir ve Kayseri’de çıkarılır.
Kayatuzu : Kırşehir ve Çankırı dolaylarında çıkarılır.
Linyit: Sivas’ta çıkarılır.
Çinko ve Demir: Sivas ve Ereğli’de çıkartılır.
Civa: Konya Sarayönü’nde çıkartılır.
Tuz:Tuz Gölü’nden elde edilir. Ayrıca: Sivas dolaylarında çıkartılır.
Lületaşı:Eskişehir’de çıkarılmaktadır. Hediyelik eşya yapımında kullanılır.
Bor mineralleri:Neredeyse bütün bölgede çıkartılmaktadır.
YERÜSTÜ ZENGİNLİKLERİ
Önemli akarsular : Kızılırmak, Sakarya Nehri, Porsuk ve Delice çaylarıdır.
Göl : En büyük gölü Tuz gölü’dür. Diğer göller, Akşehir, Eber, Ilgın (Çavuşçu), Tuzla, Seyfe, Mogan ve Sultanısalak-i mekip gölleridir.
Barajlar : Sakarya nehri üzerinde ise Sarıyar ve Gökçekaya barajları bulunur.
Ovaları : Kayseri, Konya, Ereğli, Aksaray, Sakarya, Eskişehir, Ankara, Develi, Nevşehir, Kırşehir, Sivas. En büyük ovası Konya ovasıdır.