II. ABDÜLHAMİT DÖNEMİ OLAYLARI KISACA KONU ÖZETİ.
V. Murat’ın psikolojisinin bozulması üzerine yerine II. Abdülhamit geliyor. 1876’da tahta çıkan Abdülhamit aynı zamanda ilk Osmanlı anayasası olan Kanun-u Esasi’yi ilan etmiştir. Osmanlı’nın zor zamanında tahta çıkmıştır, koskoca imparatorluk gün geçtikçe kötüye gidiyor, borçlarını ödeyemiyor, adeta bir bataklığa sürükleniyordu. İlk meclis 1877’de açıldı (1. Meşrutiyet), imparatorluğun nüfus yapısı sebebiyle meclisin çoğunluğu azınlıklardan oluşuyordu. İngiltere ve Fransa’nın istediği ve beklediği durum da buydu, Osmanlının iç işlerine böylece daha kolay karışabileceklerdi. Osmanlının meşruti yönetime geçmesini demokrasi ve insan hakları için değil kendi çıkarları için istiyorlardı.
1877 ’de yanlış giden birtakım politikalar sebebiyle Osmanlı-Rus savaşı çıktı ve Osmanlı ağır bir yenilgi aldı. Abdülhamit “böyle bir meclisten birlik çıkmaz” diyerek meclisi kapatmıştır. Bu durum I. Meşrutiyetle Osmanlının iç işlerine müdahale etmek isteyen İngiltere ve Fransa’nın işine yaramamıştır. Bunun sonucunda İngiltere Jön Türklerden Ali Suavi aracılığı ile tarihe “çırağan baskını” olarak geçen başarısız bir darbe girişiminde bulunmuştur. Bunun üzerine II. Abdülhamit istibdat yani baskıcı bir yönetimi başlatmıştır. Abdülhamit imparatorluğun kurtuluşunu meşrutiyet ile yönetim değil, islami unsurlara uygun yönetimde olacağını savunmuştur.
Abdülhamit tahtta kaldığı süre boyunca eğitime büyük önem vermiştir, Osmanlı döneminde en fazla okul onun döneminde yapılmıştır, yollar, hastaneler, kamu binaları yaptırmıştır. Türk modernleşmesinde önemli bir isim olmuştur. Kız meslek liseleri açtırmıştır, okul ve öğrenci sayısı 2 kat artmıştır, tren yolları telgraf hatları yapılmıştır.
Not : Pan-islamizm : osmanlı’nın çöküşü sırasında Avrupalı devletlerin saldırılarına karşı bir kurtuluş düşüncesi olarak Müslüman nüfusa sahip ülkeleri bir çatı altında toplamak için geliştirilmiştir. Diğer adı da ümmetçiliktir.