İletişimi olumlu ve olumsuz etkileyen faktörler nelerdir?
İnsanlar anlaşmak, konuşmak için duygu alışverişinde bulunmak için sözlü olarak iletişim kurarlar. Sözlü iletişimi etkileyen olumlu ve olumsuz pek çok konu vardır, bizim hal hareket tavırlarımız karşımızdaki kişiyi ve onun dikkatini olumlu veya olumsuz şekilde etkileyebilir.
Dolayısıyla iletişimi olumlu yada olumsuz etkileyen en temel faktör bizim hareketlerimiz yada karşımızdaki kişinin hal ve tavırlarıdır.
İletişimi olumsuz etkileyen faktörlere örnek
Emir verici şekilde konuşmak : karşımızdaki kişiye emir verir gibi, emir kipiyle “bardağı getir” gibisinden konuşmalar her zaman iletişimi olumsuz yönde etkiler bunun yerine “bardağı getirebilir misin” şeklinde söylemek daha yapıcı bir konuşma olur.
Tehdit etmek : Konuşurken karşımızdaki kişiyi tehdit edici şekilde konuşmak her zaman iletişimimize büyük zarar verir.
Suçlamak veya yargılamak : Sözlü olarak birine yöneltilen suçlamalar yargılama ifadeleri ilişkiyi olumsuz etkiler.
Alay etme, isim yada lakap takmak, sözünü kesmek, ön yargılı olmak, eleştirmek, öğüt vermek, nutuk çekmek, oyalamak, yönlendirmeye çalışmak, argolu konuşmak.
İletişimi etkileyen olumlu faktörlere örnek
Empati kurmak : Her zaman kendimizi karşıdaki insanın yerine koymalı ve bu doğrultuda hareket etmeliyiz.
Etkili dinlemek : Etkili şekilde dinleyince karşımızdaki insana saygılı olduğumuzu gösteririz, böylece iletişim olumlu şekilde devam eder.
Farklılıklara saygı göstermek : Herkes müslüman olacak diye bir şart yok, herkes Türk yada Herkes kürt yada herkes olacak diye bir şart yoktur, toplumu oluşturan farklı renkler vardır bunlar toplumda çeşitliliği sağlar çeşitliliğin olduğu yerde insanlar kendiliğinden denetleme sistemini oluşturmuş olur. Renkli olmak çeşitli olmak dezavantaj değil bir avantajdır.
kendini doğru ifade etmek, göz teması kurmak, gülümsemek, dikkatini karşısındaki kişiye vermek, etkili reddetmek, beden dili vs. gibi….