Irak ın başkenti neresidir, ırak ın başkenti bağdat hakkında bilgi, bağdat dan görüntüler, bağdat nasıl biyerdir, bağdatta yaşayan türkler, bağdatta türk varmıdır ?
Bağdat hakkında bilgi, bağdat ırak’ın başkenti
Irak’ın Başkenti
1921’de başkent olan Bağdat yüzyıllardan beri Ortadoğu’nun en önemli kentlerinden biri durumundaydı. Bağdat kurulmazdan önce, gene aynı yerde ya da yakınlarında önemli bir yerleşim merkezi vardı. Bunun nedeni, bu bölgenin yalnızca Ortadoğu’nun merkezinde, çölden geçen yolların doğal bir kavşağında yer alması
değil, aynı zamanda Dicle Irmağı’nın kıyısında, Dicle ve Fırat ırmaklarının birbirine yaklaştıkları son derece verimli bir ovanın ortasında olmasıdır.
Bağdat’ın ünü İS 8. yüzyılda Abbasi Devleti’nin başkenti olunca arttı. 2 milyona ulaşan nüfusuyla dönemin en büyük kenti durumuna geldi. Binbir Gece Masalları ve Gemici Sinbad öykülerinin kökeni Harun Reşid dönemine uzanır {bak. HARUN REŞİD; BİNBİR GECE MASALLARI). Bu dönemde ticaretin yanı sıra bilim ve sanat da gelişti. Bağdat çeşitli bilim dallarında bütün dünyaya öncülük etti; Bağdatlı bilginler matematik, tıp, astronomi ve felsefe alanlarında insanlığın o güne kadar edindiği bilgilerin Eski Yunan devletleriyle birlikte yok olmasını Önlemeyi başardılar. Sonraları bu bilgiler Avrupa’ya aktarılarak bilimin ve sanatın yeniden doğuşu olan Rönesans’ı yarattı {bak. RÖNESANS).
Ne var ki, bütün bu ilerlemeler 1258’deki Moğol istilasıyla sona erdi. Cengiz Han’ın torunu Hülagu Bağdat’ı aldıktan sonra Halife Mustasım’ı ve yakalanan hanedan üyelerini Öldürttü. Moğollarla başlayan bu yıkılış süreci, 1534’te Osmanlılar’ın kenti ele geçirmesiyle tamamlandı.
Bağdat, Dicle Irmağı’nın iki yakası boyunca uzanır. Bugün modern bir görünüme sahip olan Bağdat’ta pek çok eski yapı vardır. Abbasi döneminden kalma Abbasi Sarayı ile Halife Mustansır’ın 1232’de yaptırdığı medrese müze olarak onarılmıştır. Kâzımeyn’deki 19. yüzyıl yapısı altın kubbeli görkemli camisi, kaldırım kahveleri ve pazar yerleriyle eski Bağdat, kenti boydan boya kesen geniş caddeleri, çağdaş mimarlık örneği iş merkezleri ve hükümet binalarıyla yeni Bağdat’la iç içe yaşamaktadır. Sahip olduğu büyük havalimanı ticaret merkezi olarak önemini artırmıştır. Ne var ki, İran ile Irak arasında 1980 ortalarında başlayan ve 1988’deki ateşkese kadar süren Körfez Savaşı önemli kayıplara yol açmış, bu arada Bağdat, İran’ın füze saldırılarına uğramıştır.
3.400.000 dolayındaki nüfusun hemen tamamı Müslüman’dır.
Irak Bağdat Caddesi