Irgat Ne demek, Anlamı Nedir, ırgat kelimesi cümle içinde kullanımı, ırgat kelimesinin açıklaması,
Yaz ayları boyunca Çukurova, pamuk tarlaları ile donanır. Yaz başlarında tarlalar çapalanır. Irgat denen pamuk işçileri uzun sıra halinde tarlanın bir ucundan başlarlar, geri geri giderek otları çapalarlar. Irgatlar, Doğu ve İç Anadolu’dan gelirler.
Kadın, erkek, çocuk, bir arada çalışır. Rüzgârsız yaz güneşi altında geçen çetin çalışmada, türküler okunur; türkünün temposu, çapaların işleyişine uyar.
Uçsuz bucaksız, göz alabildiğine uzanan tarlalarda ancak tek tuk ağaç vardır. Onun için gölge, pek seyrektir. İşçiler, kızgın ve açık güneşin altındadırlar.
Öğle yemeği, bu güneş altında, yakındaki çiftliklerden büyük kazanlar içinde öküz arabaları ile gelir, yenir. Akşam olunca çapalarını bırakan ırgatlar, koro halinde şu duayı okurlar:
Akşama hürmet, sabaha niyet, kolumuza kuvvet, ağamıza devlet, hükümetimize nusret, kesemize bereket, Peygamber ‘e salâvat.
Eskiden beri çarşamba günleri öğleden sonra çalışılmaz, tatil yapılır. Perşembe sabahı, Adana’da ırgat pazarı kurulur. Daha çarşamba günü öğle vakti yollara dökülen ırgatlar, ihtiyaçlarını tedarik etmek üzere, şehre, bu pazara akın ederler. Kimi kamyon, kimi kağnı arabası, bunları bulamıyanlar da yayan yürüyerek Adana’ya gelir; alışveriş ederler.