İşe Giderken yada İşten Gelirken Kaza Geçiren işçi iş Kazası Kapsamına Girer Mi?

0
777

İşe Giderken yada İşten Gelirken Kaza Geçiren işçi İş Kazası Kapsamına Girer Mi?, İş kazası kapsamına giren haller nelerdir?, İş kazası hangi durumlarda geçerlidir, İş kazası sayılabilmesi için hangi şartlar gereklidir.

iş kazası nedir, iş kazası kapsamına giren haller nelerdir

Bir olayın veya durumun iş kazası sayılabilmesi için pek çok şart ve kural mevcuttur. Şimdi burada sizlere iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan hallerden bahsetmeden önce başlıkta yer alan sorunun cevabını vermek istiyorum.

İş kazası sayılabilmesi için öncelikle kişinin ilgili iş yerinin servis aracıyla seyahat etmesi gerekmektedir. Servis aracının içinde yaşanan kaza iş kazası olarak sayılmaktadır. İş kazası bunların dışındaki hallerde geçerli değildir (yani otobüsle yolculuk yapılırken, otobüse binmek için karşıdan karşıya geçerken gibi hallerde iş kazası sayılmamaktadır).

İş kazası 5510 sayılı Konunun 13. maddesine göre iş kazası olması için;

  • a) Sigortalının işyeri içinde bulunduğu zaman,
  • b) İşveren ya da kendi adına çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
  • c) Sigortalının görevli tarafından kendi işini yapmadığı zamanlarda başka bir yere gönderildiği sırada,
  • e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olaydır.

Bu maddelere göre bir durumun iş kazası sayılabilmesi için ilgili iş yerine ait bir aracın içinde, iş yerinde, iş yerince verilmiş olan bir emri veya görevi yerine getirirken yaşanan durumlara iş kazası denilmektedir.

Yani söz konusu bir olayın iş kazası sıfatına bürünmesi için işveren tarafından tahsis edilen bir toplu araçla seyahat ediliyor olması gerekmektedir. Aksi halde yapılan otobüs, metrobüs vs. gibi seyahatler iş kazası kapsamına girmemektedir.

 

  • Yargıtayında işaret ettiği gibi işçi eğer işveren tarafından belirlenen noktada servisi beklerken kazayı geçirirse bu durum iş kazası olarak değerlendirilir ( Y21HD., 14.5.1996, 2674/2738). Servisi bekleme süreci de işçinin taşınmasının bir parçasıdır. Yargıtay işçinin servisi belirlenen noktasını bir hazırlık aşaması olarak ele almış ve taşıma sürecinin bir parçası olarak kabul etmiştir.
  • Yargıtay gene bir başka kararında işçinin bekleme yerine giderken servis aracına binmek üzere yolun karsı tarafına geçerken geçirdiği kazanın trafik kazası olduğunu iş kazası olmadığını ortaya koymuştur ( Yargıtay 21 H.D. 01.02.1999, 56/45).
Önceki Makale“Self Servis” Nedir? “Alakart” Ne Demek?
Sonraki MakaleAtatürk’ün Çocuk Sevgisini Gösteren Sözler

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz