İstanbul (Tersane) Konferansı ve 1. Meşrutiyet (1876) Hakkında Bilgi

0
292

İstanbul (Tersane) Konferansı ve 1. Meşrutiyet (1876) Hakkında Bilgi, konu özeti, ödev araştırması, kısaca bilgi,

b) İstanbul (Tersane) Konferansı ve I. Meşrutiyet (1876)

• İstanbul Konferansı’na Rusya, İngiltere, Fransa, Avusturya, Almanya, İtalya ve Osmanlı Devleti temsilcileri katılmıştır.

• İstanbul Konferansı çalışmalarına başladığı sırada Meşrutiyet ilan edilmiştir. Amaç, konferansı gereksiz kılmak ve azınlıklarla ilgili Osmanlı içişlerine karışılmasını önlemektir. Osmanlı Devleti’ndeki azınlıklar, Meclis-i. Mebusan’a temsilci göndererek, seslerini ve şikayetlerini duyurmuş olacaklarından, azınlıklarla ilgili Avrupa devletlerinin bu konu üzerinde durmaları engellenmek istenmiştir.

• Konferansa katılan devletler I. Meşrutiyetin ilanını ciddiye almayıp Sırbistan ve Karadağ’ın topraklarının genişletilmesini Bosna – Hersek ve Bulgaristan’da muhtar yönetimler kurulmasını istemişlerdir. Fakat Osmanlı Devleti bu isteği kabul etmemiştir.

• İstanbul Konferansı kararlarını Osmanlı Devleti’ne uygulatmak için bir takım girişimlerde bulunan Rusya, konferansa katılan devletlere Londra’da yeni bir protokol imzalatmıştır. Osmanlı Devleti’nin hristiyan halk için vadetmiş olduğu kararları uygulaması istenmiştir.

• Osmanlı Devleti kendisinin katılmadığı Londra Konferansı’nda alınan bu kararları tanımadığını bildirmiştir.

• 1876’da Kanuni Esasi’nin ilanından sonra meclis çalışmaları için hazırlıklara başlanmıştır.

• Meclis-i Mebusan üyeleri halk tarafından seçilerek 1877’de çalışmalarına başlamıştır. Fakat, bu meclisin en büyük zaafı üyelerinin etnik ve kültürel yapısından kaynaklanmıştır.

• II. Abdülhamit Osmanlı-Rus Savaşı’nın devam ettiği dönemde genel meclisi tatil kararını almıştır (14 Şubat 1878). Böylece I. Meşrutiyet dönemi sona ermiştir.

Önceki MakalePanslavizm Hareketi ve Balkanlardaki Ayaklanmalar Hakkında Bilgi
Sonraki Makale1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı Nedenleri, Sonuçları Hakkında Bilgi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz