Japon balıkları hakkında bilgi, kaç yıl yaşar ve bakımı, üremesi

14
1021
Japon balıkları

Japon balıkları havalandırma gerekmeden normal su içinde yaşayabilen tür balıklardır,  japon balıklarının yaşı iyi bakıldığında 20 yıl yada 25 yıl kadar ömrü vardır.

Japon balıkları rengarenk olup bakımı kolay olan ve fanus içinde de yaşayabilen türlerdir, ancak fanus yerine güzel bir akvaryum balığınız için daha sağlıklı olacaktır.

japon balıkları hakkına bilgi

Latince Adı: Carrasius auratus

Habitatı ve Anavatanı: Asya

Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Cinsiyet Ayrımı: Üreme dönemlerinde erkeklerin solungaçlarında kabacık benzeri yapılar oluşur.

Yüzme Seviyesi: Genelde dip ve orta

Üreme: Düz yumurta dökerler, çok sayıda yumurtlarlar.

Sıcaklık: Yapay seleksiyon türlerde 18-24 °C, vahşiye yakın türlerde (4-30 °C)

En Fazla Büyüdüğü Boy: 20 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 200 lt

Su Sertliği: Orta

pH: 7-8

Japon Balığı’nın Üretilmesi

Japon balıkları 1 yaşında üreme çağına ulaşırlar. En verimli yaşları 3. yaşlarıdır.

Üremeye hazır bir erkeğin solungaç kapaklarında ve yan yüzgeçlerinde beyaz beneği andıran beyaz noktacıklar oluşur. Fakat japon balıkları bir takım yapay seleksiyonlara uğradıkları için noktalar her balıkta gözükmeyebilir.

Japon balıkları 10-26 dereceler arası yumurtlayabilirler ancak en uygunu 20 derecedir.

Erkeklerle dişileri birbirlerinden ayırıp besiye çekip sonra birleştirmek başarı oranını arttırır.

3 erkek 2 dişilik bir oran tavsiye edilir. 2 derecelik bir sıcaklık artışı üremeyi tetikler. Zamanla veya hemen üreme kovalamacalarının başladığını göreceksiniz.

Erkek dişinin karnına vurarak onu kovalar, eğer dişi hazırsa yumurtaları saçar ve yumurtalar ilk değdiği yere yapışır. Yumurtalar dişi tarafından takımlar halinde atılır, genelde en iyisi ilk seferde atılan yumurtalar olur.

Erkek, dişi yumurtlar yumurtlamaz yumurtaları döller. İyi bir dişi 500 ile 2000 arası yumurta verir. Döllenmeyen yumurtalar da yapışkandır, ancak birkaç saat içinde beyazlaşır.

Mümkünse beyazlaşanları ayırmak gerekir, böylece daha çok yavru kurtarılabilir. Yumurtlama 3 saat sürer, yumurtlama bitince yumurtlar akvaryumda bırakılıp yumurtlayan çift ve varsa diğer tüm balıklar akvaryumdan alınmalıdır.

Alındıktan sonra %1’lik metilen mavisinden litre başına bir damla düşecek şekilde damlatılmalıdır. Solüsyonunuzun yüzde kaçlık olduğunu bilmiyorsanız önlem olarak bu oranın 1/3 ünü kullanın ya da en garantilisi öğrenin. Metilen mavisinin fazlası yavruları öldürecektir.

Japon balıkları genellikle sabah ışığında sıcak sulara yumurtlar. Yumurtalar önce arkadan çıkmaya başlar. İlk önce kuyruğu farkedilir. Kafaları çıktığında boyları 1,5 ile 3 milimetre arası olur, tabi bu arada kocaman bir yumurta keseleri de kendilerine eşlik etmektedir.

Bu yarı saydam yavrular rahatsız edilmemelidir. Eğer bitki veya kaya gibi bir şeyin üzerindelerse tabana düşünce endişelenmeye gerek yoktur.

18 derecede 8 gün sonra hava keseleri dolacak, göğüs yüzgeçleri çıkacak ve ağzına sığacak her yemi yemeye başlayacaklardır.

Bu süre sıcaklık arrtıkça düşer ancak sıcaklık arttıkça daha fazla yumurta mantarlaşır. Yavruları iyi yemlemeli ancak akvaryumdan 20 dakika içinde yiyemedikleri yemleri çıkarmalısınız. Balıklar büyüdükçe onları daha büyük akvaryumlara almanız gerekecektir.

Besleme konusunda şu sırayı takip etmelisiniz:

Serbest yüzmeden sonra: Günde bir öğün çok iyi haşlanmış yumurtanın iyice ezilmiş sarısı (suyu bozar çok dikkatli vermek gerekli), yulaf ezmesi veya etrafınızdaki akvaryumcularda satılan sıvı yemler, yiyebiliyorsa ana yem olarak artemia.
2 haftadan sonra: Artemia ve infuseria
3 haftadan sonra: Ezilmiş kuru yemler kullanılabilir.

İlk 4 hafta günde 3 kere yemleyin.
4 Aylık olana kadar günde 2 defa yemleyin.
Sonra günde bir defa yeterli olacaktır.
Her zaman 20 dk içinde yenmeyen yemleri yavruları da çekmeden dikkatlice sifonlamanız gerektiğini unutmayınız.
-alıntı-

Önceki MakaleBebek uyutma ninnileri
Sonraki MakaleJandarma Genel Komutanlığı Uzman Erbaş Şöför Alımı İlanı Başvuru Kılavuzu Detaylar

14 Yorum Yapıldı

  1. Bende yarın balık alıcam.bu bilgiler çok önemli çok işime yaradı emeği geçen herkese çok teşekkürler. Çok heyecanlıydım yarını heyecanla bekliyorum.???☺

  2. benım balıklarımın hangı cınsıyetten oldugunu bılmıyorum nasıl anlarım

    eger balıklar aynı cınsıyettense yumurta bırakabılırlermı

  3. İki tane japon balığı aldım iki hafta oluyor ikisininde karınları şiş erkek mi dişi mi anlamadım hamile olabilirler mi? Bilgisi olan var mı ?

    • bendede öyle ince ve uzun olanlar erkek şişkin olanlar kız oluyr. karın şişmesi ise bendede karnı şiş ama hamile deyil hamile olacağında çiftleşiyorlar daha çok kızın karnı şişiyor doğurduğunda ise yavrusunu yiyor

  4. japon balıklarım fanusta fanusun yüksekliği 15 cm bu 15 cm fanusta birbirlerini kovalıyorlar kısacası bu fanusta yavrular mı ?

    öncelikle yavru yapabilmesi için gerekli ortamı hazırlanması gerekmektedir, balık yavrulatmak için tek fanus yeterli değildir, çünkü bazı balıklar yumurtaları yiyebiliyor.

    Yumurtaların alt kısımda özel bir alanda veya taşların altında olması gerekiyor.

    • Sana katılılıyorum.Benimde 35cm boyunda uzunluğu ise 45 cm olan mir akvaryumum var.Sana tavsiyem şudur:Öncelikle hamile diye düşündüğün balığını başka bir fanusun varsa ona yoksa borcama koy.2gün bekle.Eğer doğurmadıysa fanusa geri koy.Çok iyi bilen bir balıkçıya danış

  5. japon balıklarım 5/6cm 1 dişi 1 erkek sanıyorum biri diğerini kovalıyor ama diğeri çok hızlı şekilde kaçıyor bunun sebebi ne olabilir?

    japon balıklarımın birin yüzgecinin başladığı yerden yüzgeç çıktı bunun sebebi ne olabilir?

    japon balılarımın biri şişman ama hamile değil biri ise zayıf bunun nedeni ne olabilir?

    japon balıklarım fanusta fanusun yüksekliği 15 cm bu 15 cm fanusta birbirlerini kovalıyorlar kısacası bu fanusta yavrular mı ?

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz