Jeolojik zamanlar hakkında bilgi

0
145

Paleozoik zaman : Bu zamanda, Türkiye’nin bulunduğu yerin büyük bir kısmını Tetis Denizi adı verilen bir iç deniz kaplamaktaydı. Su yüzeyinde masif adı verilen kara kütleleri bulunmaktaydı.

Mezozoik zaman : Denizin ilerlemesi sonucu birçok kara kütlesini sular basmıştı. Dış kuvvetlerin taşımış olduğu maddeler, derinleşen deniz çanaklarını doldurmuştur. Bu zamanın sonlarına doğru Toroslar ve Kuzey Anadolu dağları oluşmaya başlamıştır.

Neozoik Tersiyer Zaman : Toroslar ve Kuzey Anadolu dağları oluşumlarını tamamlamıştır. Sıcak ve bol yağışlı iklim şartları, zengin bir bitki örtüsünün yetişmesine neden olmuş ve göllerin su seviyeleri yükselmiştir. Ülkemizin birçok yerinde zengin linyit yatakları oluşmaya başlamıştır.

Neozoik içinde yer alan Kuaterner’de Türkiye bugünkü şeklini kazanmıştır. Ülkemiz bütünüyle yükselmeye uğramış, dağlar ve platolar yüksekte yer almış, buna bağlı olarak aşındırma ve biriktirme faaliyetleri şiddetlenmiştir.

Ege Denizi’nin bulunduğu çökmüş, Marmara ve Karadeniz havzaları alçalmış, İstanbul ve Çanakkale boğazları bu dönemde sular altında kalmış, Karadeniz ve Akdeniz arasında bağlantı kurulmuştur. Türkiye’de genç volkanik dağlar bu dönemde oluşmuştur.

Önceki MakaleÜlkemizdeki dağların genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanmasının nedeni
Sonraki MakaleÜlkemizdeki volkanik dağlar yeniden aktif hale gelip püskürebilir mi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz