Kanda CO2 Taşınması Hakkında Kısaca Bilgi

0
159

KANDA CO 2 TAŞINMASI

Hücre solunumuyla meydana gelen C02 önce hücreler arası boşluklara ve oradan doku kılcallarına geçer. Çok az bir kısmı da kan plazmasıyla taşınırken büyük kısmı alyuvarlara girer. Alyuvarlarda Zn ihtiva eden karbonik anhidraz enziminin kontrolünde suyla birleşerek karbonik asiti
oluşturur. H2CO3 te iyonlaşarak H+ ve HC03 iyonlarını meydana getirir.

co2

H iyonları hemoglobin tarafından tutulur. HCO3 iyonlarıysa alyuvarlardan çıkarak plazmaya eçer. Böylece H iyonları alyuvarlardaki hemoglobin, HCO3 ise kanın plazmasıyla taşınarak akciğer kılcallarına gelir. Burada HCO3 iyonlarıyla tekrar alyuvara girer H+ iyonlarıyla birleşerek H2C03 oluşturur.

Karbonikasitler tersinir reaksiyonla H2 ve C02 e ayrışır. Serbest kalan C02 kan plazmasıyla akciğer alvoellerine geçer ve solunum havasıyla dışarı atılır.
kandaki c02

Vurgun: Kanda bulunan azot normalde sıvı halde bulunur. Ani basınç değişimlerinde azot gaz haline geçer. Küçük kabarcıklar halinde damarları tıkayarak kan dolaşımını aksatır. Bu da kısmi ya da tam felç olaylarına sebep olur.

Not: Yükseklere çıkıldıkça atmosferdeki oksijen miktarı ve basınç azalır. Bu yüzden yüksek kesimlerde yaşayan insanlarda alyuvar miktarı artar.

Önceki MakaleKız Meslek Lisesinden Düz Liseye Geçiş Varmı ?
Sonraki MakaleZabıta Maaşları Nekadar ?

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz