Karadeniz Bölgesinin Bölümleri Hakkında Bilgi

0
120

karadeniz bölgesiKaradeniz Bölgesinin Bölümleri Hakkında Bilgi, karadeniz bölgesinin bölümleri nelerdir, kısaca bilgi, konu özeti, ödev araştırması, ansiklopedik bilgi,

Bölgenin Bölümleri

1- Batı Karadeniz Bölümü

Kıyıdan içerilere gidildikçe yağış azalır, sıcaklık yaz döneminde Karadeniz kıyılarına nazaran artar; kışın ise düşer. Ayrıca yüksek alanlarda kar yağışı ve donlu gün sayısı fazlalaşır.

Bolu, Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Sinop önemli kentleridir.

Ekonomi;

Şeker pancarı, tütün, pirinç, fındık, mısır ve keten, kenevir önemli ürünleridir.

Küçük ve büyükbaş hayvancılık ile kümes hayvancılığı yaygındır.

Madencilik bakımından ülke ekonomisine önemli katkıları vardır. Zonguldak ve çevresinde taşkömürü, Kastamonu – Küre’de bakır çıkarılır.

Karabük ve Ereğli Demir Çelik fabrikası, Çatalağzı termik elektrik santralı, Sinop; şişe-cam, Ayancık, Bolu, Amasra, Abant, Kastamonu kereste, Bartın ve Çaycuma kağıt önemli endüstri kollarıdır.

Demir-çelik endüstrisinin gelişmesi zengin taşkömürü yataklarına bağlıdır. Amasra, Bolu, Kızılcahamam turizm açısından önemlidir.

2- Orta Karadeniz Bölümü:

Yıllık yağış ortalaması en az olan bölümdür. Ortalama yüksekliğinin az olması, akarsu vadileri ve ovalar yüzünden deniz etkisi içerlere kadar sokulur.

Samsun, Amasya, Tokat, Çorum ve Ordu önemli merkezleridir.

Bafra, Çarşamba, Erbaa, Niksar, Suluova, Merzifon, Tokat, Turhal ovalarında tahıl, tütün, mısır, şeker pancarı, fındık, meyve sebzeler yetiştirilir.

Tokat ve Samsun’da sigara, Turhal ve Çorum’da şeker fabrikaları bulunur. Samsun’da Bakır işletme tesisleri, en önemli sanayi kuruluşudur.

Amasya Çeltek’te linyit çıkarır.

3- Doğu Karadeniz Bölümü:

Ülkemizin ve bölgenin en çok yağış alan yöresi, Doğu Karadeniz dağlarının kuzeye bakan yamaçlarıdır. Yıllık yağış ortalaması, 2000 mm’nin üzerindedir. Buna karşılık Çoruh oluğunda yağış miktarı 500 mm’nin altındadır. Doğu Karadeniz kıyıları ılıman, sıcaklık farkı en az olan yerdir. Sahil kuşağında fön etkisiyle kış günleri sıcaklığın 20°C’nin üzerine çıktığı da olur.

Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane başlıca şehirleridir.

Ekonomi:

Çay, mısır, fındık, turunçgiller, tütün, soya fasulyesi önemli ürünleridir. .

Kıyıda balıkçılık, iç kesimlerde büyükbaş hayvancılık yapılır.

Endüstri fazla gelişmemiştir. Çaykur, Fiskobirlik gibi kuruluşlarla, Giresun- Aksu’da kağıt fabrikası başlıca endüstri kollarıdır.

Artvin – Murgul’da bakır, Rize’de demir çıkarılır.

Önceki Makale6. Sınıf İngilizce 1. Dönem 2. Yazılı Sınav Soruları
Sonraki MakaleKaradeniz Bölgesinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Önemi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz