Karışımları ayırma yöntemleri, karışımların ayrılması

0
157

Karışımları ayırma yöntemleri, karışımların ayrılması hakkında kısaca bilgi,

Günlük yaşamda kullandığımız ürünler, yiyecekler, vb. gibi ürünleri tüketebilmemiz için öncelikle bu karışımları birbirinden ayırmamız gerekebilir işte bu gibi durumlarda bu karışımları birbirinden ayırabilmek için farklı yollara başvururuz. Bu yollardan bazıları ; eleme, süzme, mıknatısla ayırma.. şeklinde örneklendirebiliriz.

Eleme : Örneğin bir kova dolusu kuma ihtiyacınız var ve içinde büyük taşları istemiyorsunuz, ozaman istediğiniz incelikle delikleri olan bir elek alarak veya kendiniz yaparak kumu istediğiniz boyutta olmak üzere elediğinizde, deliklerden büyük olan taneler eleğin üzerinde, küçük olanlar ise aşağıda kalacaktır, işte bu bir ayırma yöntemidir.

Süzme : Mercimek çorbası yapmaya karar verdik diyelim, ve mercimeklerin üzerinde yer alan tozların yok olmasını istiyoruz yani çorbamızın tadı bozulmasın diye bu istenmeyen tozları yok edebilmemiz için, suyun içine mercimekleri bırakıyoruz, iyice suyun içinde yıkadıktan sonra suyun renginin değiştiğini göreceksiniz, işte tozların hepsi mercimekleri terk etti ve suya karıştı işte şimdi artık süzebiliriz, süzdükten sonra bütün toz tanecikleri suyla birlikte akıp gidiyor, bu işlemi birkaç kez tekrarladığımızda belli bir süreden sonra suyun renginin değişmediğini yani mercimeklerin üzerindeki toz tanecikerinin tükendiğini göreceksiniz. Bu işlem süzme işlemidir.

Mıknatısla Ayırma : Bir karışımın içindeki demir parçacıklarını çekmemiz için mıknatıs kullanabiliriz, örneğin kum, tahta, plastik parçaları ve demir parçalarının olduğu bir karışım düşünelim bunun içinde çok kolay şekilde mıknatısı yaklaştırarak demirleri çekebiliriz.

Önceki Makaleİslamcılık nedir kısaca özet
Sonraki MakaleKarışımları ayırmanın ülke ekonomisine katkısı nedir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz