Katıldığınız bir düğünde şahit olduğunuz geleneksel uygulamaları arkadaşlarınıza anlatınız.
Düğünler belli bir yaşa gelmiş ve hayatını sevdiği kişi ile birleştirip e aile yaşamı kurmak isteyen kişiler için yapılan eş, dost, akraba, arkadaşların davet edilerek bir organizasyon ile kutlama eşliğinde çeşitli oyunlar ve adetler ile yapılan merasimdir.
Düğünler eskiden çok farklı genelek ve kültürler ile yapılmaktaydı, her yörenin kendine has bir adeti bulunmaktaydı, günümüzde artık bu adetler azalsa tek tip düğün yapılsa da bazı yöreler kendilerine ait kültürlerini halen korumaktadırlar.
Benim bulunduğum yerde düğünlerde genellikle düğünden önce kına gecesi yapılır ve kına gecesinde geline kına yakılır. Gecenin ilerleyen saatlerinde 2-3 civarı, erkeğin annesinin “don” u yakılır. Etrafında oynanır.
Ertesi gün düğün için gelin arabası süslenir, gelin kuaföre gider, damat almaya gelir falan ardından gelin baba evinden çıkar.. Sonra düğün salonuna gidilir ve oynanır, bu özel gün kutlanmış olur.
Tabi tüm bu nişan ve düğün merasiminden önce çeyiz yapma işlemi var, yaklaşık nişan gününün 1 yıl öncesinden başlanarak çeyiz tamamlanır.