Kıyı Tipleri Hakkında Bilgi, riz kıyı tipi, dalmaçya kıyı tipi, limanlı kıyı tipi,fiyord,
KIYI TİPLERİ
1. Ria Kıyı Tipi:
Akarsu vadilerinin deniz suları altında kalması neticesinde oluşan kıyılardır. İstanbul boğazı, Haliç ve Güney Batı Anadolu kıyıları örnek olarak verilebilir.
2. Dalmaçya Kıyı Tipi:
Kıyıya paralel olarak uzanan dağların deniz sulan altında kalması sonu¬cunda dağ doruklarının deniz içerisinde kıyıya paralel ada ve adacıklar şeklinde uzandığı kıyı şeklidir. Adri¬yatik kıyıları bu şekildeki kıyılardır. Ülkemizde ise Fethiye – Kaş – Finike arasında görülmektedir.
3. Limanlı Kıyı Tipi:
Alçak tepelik alanlardaki genişleyerek yayılan vadilerin deniz suları ile
dolmasına bağlı olarak karaya doğru gittikçe sokulan koylar ve körfezler oluşur. Ön kısımlarının kıyı
kordonları ile yarı kapalı hale gelmesine limanlı kıyı tipi denir. Karadeniz’in kuzeyindeki Odesa limanı örnek oluştururken ülkemizdeki Büyük ve Küçük Çekmece kıyıları bu şekildeki kıyılardır.
4. Fiyord Kıyı Tipi:
Buzulların etkili olduğu a-lanlarda buzul vadilerinin deniz sularının işgali altında kalmasıyla oluşan kıyı şekilleridir. Bu kıyı tipinin en iyi görüldüğü yer İskandinav yarımadasıdır. Ülkemizde buzullar deniz seviyesine kadar inemedikleri için fiyord kıyı tipine ülkemizde rastlanılmaz.
5. Skyer Kıyı Tipi:
Buzulların etkili olduğu kıyı-larda moren yığınlarının deniz suları altında kalma¬sıyla
binlerce ada ve adacıktan oluşan kıyı tipidir. En iyi görüldüğü yer yer İskandinav yarımadasında ve Finlandiya kıyılarıdır.
Ülkemiz kıyıları buzul etkisinde kalmadığından dolayı ülkemizde görülmemektedir.
6. Haliçli Kıyı Tipi:
Okyanus kıyılarındaki akarsuların ağız kısımlarında gel-git genliğinin fazla olması nedeniyle oluşan huni görünümlü kıyılardır. Batı Avrupa kıyıları bu şekildeki kıyılardır. Gel-git genliği ülkemizde fazla olmadığından dolayı bu tip kıyıları rastlanılmaz.
7. Watt Kıyı Tipi:
Gel-git olayının yaşandığı kıyılardaki yerlerde bulunan suların çekilmesi sonucunda ortaya çıkan balçık görünümlü kıyılardır. Ülkemizde bu tip kıyılara rastlanılmaz.
8. Enine Kıyı Tipi:
Dağların kıyıya dik olarak uzandığı dağların geldiği yerlerde çıkıntı, vadi ve düzlüklerde ise girinti yaptığı kıyı tipleridir. Girinti ve çıkıntı oldukça fazladır. Edremit Körfezi ile Kuşadası Körfezi arasında görülen kıyı tipidir. Doğal koy ve körfezler oldukça fazladır.
9. Boyuna Kıyı Tipi:
Dağların denize paralel olarak uzandığı yerlerde fazla bir girinti ve çıkıntının olmadığı kıyı şeklidir. Karadeniz kıyılarımız bu şekildeki kıyılardandır.
10. Resif Kıyı Tipi (Mercanlı):
Tropikal kuşakta sığ yerlerde yaşayan canlı kalıntılarının üst üste birikmesi neticesinde oluşan kıyı şekilleridir. Ülkemizde bu tip kıyılara rastlanılmaz.
11. Falezli Kıyı Tipi:
Dağların denize paralel olarak uzandığı boyuna kıyı tipinin görüldüğü bölgelerde dağların kıyıdan itibaren yükseldiği yerlerde dalga aşındırması sonucunda oluşan dik kıyılardır.