Konya ilimizde önemli akarsu yoktur, yalnız göllerde ve bataklıklarda kaybolan kısa boylu dereler vardır. Birçok küçük boylu akarsular denize ulaşmayıp Konya Ovasının ortasında kaybolurlar. Toroslardan inen bazı akarsular üzerinde son yıllarda küçük barajlar da inşa edilmiştir. Ayrancı Barajı, Apa Barajı, Sille Barajı Konya ilinin önemli barajlarıdır.
İçel ilinde denize ulaşan Göksu ırmağının yukarı mecrası Konya ilinde bulunur. Bu akarsuyun her iki büyük kolu da kaynağını Konya ilinin güneyindeki dağlık kesimden alır. Kollarından biri Geyik Dağından, diğeri Haydar Dağından doğar.
Buna karşılık, Konya göl bakımından en zengin illerimizden biridir. 1 urkıye nm ikinci buyuk golu olan Tuz Gölünün (1620km2) batı yarısı Konya ilinde bulunur.
Bu göl çevresinde irili ufaklı daha başka göller de vardır ki, bunlar içinde en önemlisi 41 km2 genişliğindeki Terzihan Gölü’dür. Diğer küçük göller Köpek Gölü, Küçük Göl (Kulu gölü), Acıtur Gölü gibi isimler alırlar.
Memleketimizin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü (651 km2) nün büyük bir kısmı Konya ili sınırları içinde, diğer kesimleri ise, İsparta ilinde yer alır. Bunun güneydoğu ucundan çıkan Çarşamba suyu, Konya Ovasının sulanmasına yardım eder.
Bu gölün güneydoğusunda da Suğla Gölü adı verilen 125km2 genişliğinde diğer büyük bir göl yer alır. İlin kuzeybatı kesiminde Akşehir (105 km2)ve Ilgın (Çavuşçu) gölleri yer alır.