KONYA Türkiyenin en büyük ilidir (47 721 km2). Topraklarının büyük bir kısmı iç Anadolu bölgesinde, güneyde kalan daha küçük bir kısmı ise Akdeniz bölgesi sınırları içinde bulunur. Doğusunda Niğde, güneyinde İçel ve Antalya, batısında İsparta ve Afyon, kuzeybatısında Eskişehir, kuzeyinde Ankara yer alır.
Konya’nın batı ve güney kesimlerinde, bir duvar gibi toros sistemine ait dağlar yükselir. Batıda Konya ilini İsparta ilinden ayıran Sultandağları kuzeybatı – güneydoğu doğrultusunda uzanırlar. Güneybatıda gene Toroslar’a ait bulunan Haydar Dağı, Karakuş Dağı, Geyik Dağı gibi dağlar yükselir. Güneydoğuda bulunan Bolkar dağlarının ancak bir kısmı Konya ili sınırları içinde bulunur.
Konya ilinde bu saydığımız dağlardan başka, volkanik yapılı dağlara da raslanır. Bunların en önemlileri Karamandın kuzeyinde kalan Karadağ (2 271 m.) ile Konya-Ereğli yolunun kuzeyinde bulunan Karacadandır. Konya şehrinin batı ve kuzeybatısında da volkanik taşlardan meydana gelmiş birtakım dağlar yükselir. Hakıt Dağı, Loras Dağı, Gevenli Dağ, Takkeli Dağ gibi. Bu sonuncusu tipik görünüşü ile uzaklardan dikkati çeker.
ilin orta kesimini Konya Ovası adı verilen geniş düzlükler kaplar. Bu düzlükler az belirmiş sırtlarla birbirinden ayrılan geniş çanaklardan meydana gelmiştir. Bunların en önemlisi Konya – Karaman – Ereğli arasında uzanan düzlüklerdir. Bu çukur alan, kuzeydeki Obruk yaylası ile Tuz Gölü çukur alanandan ayrılmıştır. Daha batıdaki küçük bir çukur alanda ise, Akşehir Gölü vardır.
İlin kuzeybatı kesimleri Cihanbeyli yaylası adı verilen ekseriyetle kalker yapılı araziden müteşekkildir. Burası vadilerle az çok parçalanmış dalgalı bir yüzeye sahiptir. Büyük kısmında yüksekliği 1000 metrenin üzerinde bulunan bu yayla, doğuya doğru gidildikçe yüksekliğinden kaybeder ve Tuz gölü kıyılarında 1000 metrenin altına düşer.